Ayutthaya 13 juni 2020
Det skulle komma att bli en utflykt denna helg. Under lördagen blev det en resa till Ayutthaya och den gamla ruinstaden. Staden som finns med på Unescos världsarvslista. Här finns inget utrymme för någon containerhamn, som i Petersvik. Staden ligger cirka 1 1/2-2 timmars bilresa norr om Bangkok. Läser man Wikipedia så grundades staden omkring 1350-talet, varit med om två krig då staden förstördes. Nu kan man alltså se resterna av det sista kriget 1767, då burmeserna erövrade landet. 

Innan besöket vid ruinerna, hamnade vi på ett egendomligt ställe. Var uppbyggt likt en marknad, men ändå inte. Kanske mera som en konsthall fast fortfarande utomhus. Här vara samlat buddhainspirerande föremål med mycket nytt också. En salig blandning med andra ord. Enorma rum, utsmyckade till sista centimeterplats. Jag låter bilderna tala för sig själva här nedan. Fri entré, men lever säkert på donationer. Rörliga dockor på flera ställen, som bad om donationer. Har några filmer på dessa här nedan. Finns även en film på vägen från och till toaletterna. Då får ni en lite inblick, hur resten av stället såg ut.  

Så hamnade vi till slut vid ruinstaden, Wat Phra Sri Sanphet. Självklart var man mer eller mindre tvungen, att passera en gågata med försäljare av allt möjligt, innan vi kom fram till huvudentrén. Cash is king.
Det infann sig snabbt en känsla av vilken historisk mark man nu gick omkring på. Man ville fotografera varenda sten typ. Det gäller att vara lite påläst om stället, då det inte var så värst mycket av informationsskyltar på stället. Så mycket påläst var inte jag i alla fall. Bara lite så där. Utanför ruinerna, låg ett nytt tempel. Där fanns bland annat, den stora buddhafigur man funnit i ruinstaden. Vid ingången till templet, kunde man låta sig fotograferas tillsammans med en krigare, säkert med kläder från forna dagar.
På hemvägen besökte vi två platser till, Wat Worachet samt Wat Krasai. Det finns fler platser att besöka med rester från förr. Men de var det här vi hann med denna dag. Lär säker bli fler resor till staden Ayutthaya.

Filmer

   
   

 

Klicka på en bild för större storlek och bläddra därifrån.