Mossa, mossa på er alla människobarn
Skrivet fredag 9 maj 2025 Publicerat: 10 maj 2025
Valutakursen denna fredag: 100 Thb 29,42 kr. För en vecka sedan: 29,28 kr.

15 maj 2026. Hmm, vad är detta för datum och årtal? Jo, det är mitt nya slutdatum numera, för hur länge jag får vara här i Thailand. Skönt man kan lägga det åt sidan ett tag. Även om ett år går fort. Har funderat på hur man skulle klara av en hemkomst efter alla dessa år här. Priser som är helt annorlunda, mat som man nu har vant sig vid, och som man säkert skulle sakna. Rent ekonomiskt skulle det bli svårare än vad det är idag. Framförallt på matkostnaden. Kanske problem med myndigheterna att få skriva in sig i landet igen. Har läst några skräckexempel på sådant. Kanske man upptäcker fler fel med min pension. Se mer längre ner. Tur det bara är funderingar än så länge. Funderar ni på hur veckan har varit, så behöver ni inte göra det värst länge till. Här kommer några nedslag som får bilda veckans inlägg. Allt ligger i betraktarens ögon. Som alltid.   

Alla bilder på sidan är klickbara för större storlek.

Det går att zooma in och ut 360-bilder. Sitter man vid en dator, är det bara att ställa markören på bilden och scrolla med hjulet. Och med piltangenter på tangentbordet, kika runt i bilden eller med hjälp av musmarkören. På en telefon eller platta, kan du nypa ihop eller dra isär två fingrar på bilden, för att zooma in eller ut. Med ett finger kan du dra dig runt 360 grader. Klicka på den streckade kvadraten i övre högra hörnet, för kika i fullskärmsläge. Beroende på plattform, kan bilden öppnas i nytt fönster. 

 

SAMUT SAKHON WEATHER

Vi backar en vecka 1.0

Förra veckan införde man TDAC här i Thailand, och som jag skrev om i förra veckans inlägg. En registrering som alla måste göra om man ska få komma in i landet. Då poppade det upp en del sidor som tog bra betalt, för något som är gratis. En farang som påstod sig arbeta som turistpolis, uppmanade med att vara försiktig med anklagelser, för att dessa sidor skulle vara bluff. Själv ställde jag frågan hur han såg på att polisen själva, gått ut med en film om just sådana här sidor. No answer tillbaka. Var tvungen att undersöka om man som farang kan arbeta som turistpolis. Nej det kan man inte. Däremot finns det en möjlighet för utlänningar att engagera sig som volontärer hos turistpolisen. Skrev till honom att det är fult och bluffa att man är en turistpolis, när man egentligen kanske bara är en volontär. Inget svar på det heller. 

Polisens film-1 minut

Länkar som är okej:
Registrering: https://tdac.immigration.go.th
Instruktioner TDAC: https://tdac.immigration.go.th/manual/en/ Eller den här: https://tdac.in.th/sv

Vi backar en vecka 2.0

Här behövs inga ord.

När man inte har råd med släp

Att ge sig ut på de större vägarna, är absolut ingen lek. Sådan här överlastad historia, vill man bara förbi så fort som möjligt. Har absolut ingen aning om vad de thailändska trafikreglerna säger om sådant här.   

Ett litet steg för mänskligheten, men ett stort steg för mig

Svullnaden på min vänstra fot har gått ner så pass mycket, att jag nu kan få på mig skon på den foten. Vilket gjorde att vi kunde åka till människobyn, för att ta ut lite pengar. Blev lite shopping också. Man känner att livet kommer tillbaka, när man kan röra på sig lite mer. 

Glada paddor när jag kommer

Skulle tro det i alla fall. Det kliver upp ur sina hål, skuttar fram till vattenpölarna där de smackar i sig myror. Myror som kommer fram när jag vattnar. Bilderna är från i måndags. Då såg jag fyra stycken, varav jag hann fota två av dem. Bilderna är tagna med Iphone 13. Sedan har jag endast bett AI förbättra skärpan. 

Ännu en matbeställning

Det fick bli en låda till från Olearys med lite käk. Bamsekorv, korvbröd, räksallad, majonäsgurka, ostbit och lite ostbågar på det. Eller ostkrokar som en del också säger. Kärt barn har många namn. När det gäller räksalladen, så föll den inte mig i smaken. Den var absolut inte god. Fick gå direkt i soporna utan att passera Gå. Majonäsgurkan har jag inte hunnit prova än. 

Pensionsmyndigheten

Fick ett brev från Pensionsmyndigheten i tisdags. Daterat i mitten av april. Sista datum för överklagan var 27:e april. Så där var loppet redan kört, med tanke på att jag fick brevet 6:e maj. Handlade om att jag ska ha fått för mycket i pension i samband med min utskrivning. Rörde sig om dryga 8000 kronor. Men med tanke på att utredningen tagit för lång tid, och att myndigheten erkänner ett visst fel från deras sida, så får jag rabatt på dryga 2000 kronor. Jisses. Kan/får en myndighet göra så tro? Hörde man ingenting ifrån mig före den 27:e april, kommer de ta beslut utifrån det underlag de har idag.
Att man inte räknar med ev. tid för ett brev att nå utlandet etc. gör ju att man är torsk på Tallin. (Den har man sett några gånger). Går jag in på myndighetens sida och mina ärenden, så finns ingenting där. Vilket det egentligen borde göra, med tanke på det tre långa sidor brev som jag fick i veckan. I brevet anser de också att jag medvetet låtit ta emot för mycket pengar. Att jag borde känt till det och anmält detta till dem. Men hur sjutton ska jag veta, att den årliga
uppskrivningen av pensionen, har varit felaktig för min del? Törs inte åka hem till Svedala igen. För som jag skrev i början, vilka problem kommer man då stöta på vid inskrivning. 

Svenska medborgare med svenska pass, som är födda och uppvuxna i Sverige, men som av olika anledningar flyttat utomlands får inte alltid flytta hem igen.

För att få vara folkbokförd i Sverige är grundregeln att du ska bo här, du ska ha din hemvist i Sverige och kunna visa att vistelsen i Sverige kommer vara under minst ett år.
“Huvudregeln är att där man bor ska man vara folkbokförd, men sover man på många olika ställen kan andra parametrar komma in i bilden”, säger Jens Lindqvist, verksamhetsutvecklare på Skatteverket till SvD.

52 dagar om året

För svenskar som har boende i både Sverige och i utlandet är reglerna mer komplicerade. Om du bor mer än 52 dagar om året utomlands ska du vara folkbokförd där du bedöms ha sin egentliga hemvist.
Den som planerar att vara utomlands längre än så ska bara folkbokföras i Sverige om ”samtliga omständigheter” pekar på att den egentliga hemvisten finns här.
I den bedömningen spelar familjeförhållanden normalt stor roll och med familj menas i första hand makar och hemmaboende barn. Arbets­förhållanden är också viktiga.
Om du exempelvis har ett boende utomlands och din inkomst är knuten till utlandet blir det knepigt om du vill flytta hem till Sverige men inte vill ge upp din utländska inkomst.

Moment 22

SvD har talat med några svenskar som är i den här situationen, en av dem är Christian Bergenstråhle, som tycker att han är fast i ett moment 22.
Han hade inte varit skriven i Sverige på flera år när han hösten 2023 bestämde sig för att flytta hem.
Han har ett företag som är baserat i Hong Kong samt boende där, i Spanien och i Sydafrika. Eftersom han inte spenderar mer än 180 dagar någonstans tyckte han att det kändes mest logiskt att vara skriven i Sverige.
Men, när Skatteverkets beslut att inte folkbokföra honom i Sverige kom trodde han först att någonting blivit fel och överklagade, men det ledde bara till ytterligare ett avslag.
Enligt beslutet bedömer Skatteverket att Christian Bergenstråhles egentliga hemvist finns i utlandet eftersom han har sin sysselsättning utomlands och tillbringar mer tid utomlands än i Sverige.

Ingen familjeanknytning

Det han reagerar allra starkast på är att förvaltnings­rätten i sin bedömning väger in att han ”inte har någon familjeanknytning i Sverige”.
Han är singel och barnlös, men har mamma, syskon och syskonbarn i Sverige och tycker att den bedömningen känns som en form av diskriminering.
Christian Bergenstråhle hade tänkt bo i Sydafrika och i Spanien några månader om året men planerade att bo i Sverige större delen av året.
I dag får han sin inkomst från utlandet eftersom hans bolag är placerat i Hong Kong, och för att han hyr ut lägenheter i Sydafrika. Han äger även även två fastigheter i Spanien.
Men han tänkte flytta hem sitt bolag och för att göra det måste någon i bolagets styrelse vara skriven i Sverige. Han har också sökt jobb i Sverige.
“Rekryteraren sa att det är en nackdel att jag är skriven i utlandet när jag söker jobb i Sverige då man inte sällan sållas bort då man är mer ‘problematisk’ att anställa”, säger han till SvD.
Det kan även vara svårt att få ett lån, köpa en bostad eller få ett förstahands­kontrakt på en hyreslägenhet för den som inte är skriven i Sverige.

Folkbokföring påverkar rättigheter

Var du är folkbokförd påverkar många rättigheter, som var du ska betala din skatt, var du ska rösta och vilka olika bidrag du har rätt till.
Förra året tog Skatteverket för första gången fram en lägesbild över över befolkningen och den visade att upp emot 158 000 personer som bor utomlands är folkbokförda i Sverige.
Enligt Skatteverket är riskerna med fel folkbokföring kopplade till bidragsfusk och välfärdsbrottslighet.

Föråldrad lagstiftning

Cecilia Borglin är generalsekreterare för föreningen Svenskar i världen och hon känner till med de problem svenskar ställs inför om de inte får skriva in sig i Sverige när de planerar att flytta hem.
Hon är kritisk till lagstiftningen som hon inte tycker har hängt med i samhällsutvecklingen.
“Det blir jättestökigt för de personer som drabbas och vi lever i år 2025, det är inte alltid det är kärnfamilj och nio till fem-jobb som gäller. Där lagstiftningen vill förhindra tänkbart fusk hamnar i dag helt vanliga människor i kläm, vilket är extremt olyckligt”, säger hon till SvD.

 


Jag har försökt skriva in mig igen ända sedan jag kom hem i februari men fått nekat så har fortfarande inte tillgång till ett Mastercard samt haft nedstängda bankkonton av och till sedan i oktober, kan inte ladda SIM-kortet med varken saldo eller mobildata för att jag inte har en registrerad svensk adress på Skatteverket samt förlorade körkortet förra månaden då Trafikverket vägrat skicka ut papper om förnyelse pga samma anledning.
Det verkar krävas att du har både jobb och eget boende ordnat innan (varken familjens hus där jag bor nu eller sommarstuga var godtagbart i mitt fall) samt inte kommer lämna Sverige på ett helt år för att dom ska överväga att skriva in dig igen. Jag var ärlig och sa att jag kommer åka tillbaks till Bangkok för att hjälpa min man ansöka om visum att också få komma hit och det tyckte dom inte om. Och eftersom han har både företag och äger en bostad där tycker dom att jag hör hemma med honom och inte i Sverige fast jag sa att planen är att vi vill flytta hit. Nu orkar jag inte bråka mer med dom så kommer mest troligt ge upp tanken på att flytta hem igen och flyga tillbaks till Bangkok istället.
Lycka till alla ni som vill skriva in er igen, hoppas min historia kan hjälpa till på nåt sätt. I efterhand funderar jag på om ärlighet verkligen varar längst.

Apropå pensioner

Efter långa tystnaden – här svarar AP-fondernas chefer på SVT:s frågor. AP-fondernas investering i batteriföretaget Northvolt skedde via ett nyköpt lagerbolag och ett kommanditbolag utan anställda. På så sätt kom AP-fonderna runt förbudet mot att investera direkt i bolag utanför börsen. Sex miljarder av statliga pensionspengar rätt ner i sjön. Och så vill de sätta dit mig, oskyldiga lilla jag med 6000 kronor. Som jag dessutom inte kan överklaga. Skillnad på folk och folk.

Frisörskan

Skönt och kunna traska över till frisörskan för lite klippning. Både frisörskan och jag är glada som synes.

Känslobomb

Äntligen har jag nu kunnat få se filmen “Det kunde ha varit vi”. Där man får följa Emma Örtlund och Ida Johansson från Glada Hudik-teatern, tillsammans med Pär Johansson, på en roadtrip genom Sverige. De möter experter, anhöriga och besöker platser som bär på denna mörka historia för att förstå hur det var att leva med en intellektuell funktionsnedsättning under den tiden.

Den här filmen, dokumentären är egentligen för mycket för mig. Rent känslomässigt alltså. Jag kan säga så pass mycket, att hade det inte varit för en moster till mig, hade jag kanske varit en av dem. Även om jag inte har eller har haft, någon intellektuell funktionsnedsättning. Det är en historia, som jag fick veta då jag var runt 12-13 år. Just av min moster. En historia som jag kanske någon gång kan försöka skriva ner.

Glada Hudik-teatern har gjort det än en gång. Alla förställningar man sett med dem, filmerna och föredrag med Per Johansson själv. Stort tack. Ni gör skillnad.

Till sist

Så mycket mer finns inte att stoppa ner i ryggsäcken, gällande denna vecka. Glad att min vänstra fot förhoppningsvis snart är helt okej. Ska vänta någon vecka till, innan jag ska föreslå några dagars semester. Få komma hemifrån ett tag. Nu vet man ju inte dock hur vädret är överallt. I Bangkok regnar det, men hyggligt fint här på gatan. Får spana in vädret mot Hua Hin, Cha-am. Lagom restid dit också.
Helgen kommer naturligtvis sikta in sig mot V75. Hoppas flytet från förra veckan kan hålla i sig. Sägs att det kan bli ett rejält oväder här på gatan till helgen också. Då får man bara hoppas att taket till shopen håller tätt. Att blixtar och dunder inte slår ut elen. Skulle behöva lite regn nu, men bara så där lagom. Varmt ute idag fredag. Inomhus är det nu 35,5 grader. Säkert över 40 ute i solen.
Må så grankott allihop, och trevlig helg.

“You can’t wait until life isn’t hard anymore before you decide to be happy”
Jane Marczewski    Mzansi Youth Choir’s Emotional Tribute

Jane Marczewski slog igenom i den 16:e säsongen av ”America’s got talent” hösten 2021 under artistnamnet ”Nightbirde”.
I programmet berättade hon att hon där och då hade cancer i lungorna, ryggraden och levern.
– Jag har två procents chans till överlevnad, men två procent är inte noll. Två procent är något och jag önskar att folk visste hur fantastiskt det är, sa hon.
Hennes auditionframträdande med egenskrivna låten ”It’s ok” har i skrivande stund fått över 40 miljoner visningar på Youtube. Hon gick bort den 19 februari 2022, 31 år gammal

Hennes framträdande berörde även mig. Så pass mycket att jag ser det i stort varje vecka. Hämtar någon slags kraft, hur konstigt det än kan låta. Janes ord “You can't wait until life isn't hard anymore before you decide to be happy” är något jag numera alltid bär med mig.
2023 dyker så Mzansi Youth Choir's från Sydafrika upp i programmet. Där framför de en otroligt känslofylld tribute på "It's ok". Den ser jag också varje vecka. Så länken till vänster är Janes framträdande. Den till höger är framträdandet Mzansi Youth Choir's gjorde. Dessa länkar kommer alltid finnas med i mina veckoinlägg. Som en påminnelse om livet och Janes ord.