Thai 40 baht, farang 400 baht. Thai free, farang 100 baht. Ja så kan det se ut, och det gör så också på många ställen. Olika priser för thai och faranger. Nu ska även sägas, att många parker och andra ställen, har fri entré för alla. Kommer du in på en restaurang, kommer prislistan för faranger fram. Matställen på turistorter, har oftast två priser. Det märktes när vi var på Koh Lanta i våras. Jag skulle få betala mycket mer, för likadan maträtt som Ploen hade ätit två dagar innan. Men det styrde hon upp. Sedan gick vi aldrig dit mer. Numera får alltid Ploen gå in först beroende på vad det gäller, och jag kan vänta utanför. 

 

Det har startats en grupp på facebook, 2PriceThailand, där många vittnar om hur det ser ut i landet på olika platser. Det finns även en karta som uppdateras allteftersom, med platser som man bör aktas sig för, om man inte vill betala mer. I alla fall om man inte vill betala mer än en thailändare. Här i Samut Sakhon, som inte direkt är något turistområde, är det okey. Tror jag i alla fall.  

Yan Marchal la på Facebook upp en film, där han besöker en restaurang, men blir som farang nekad att få beställa mat. Restaurangen skyller på Covid-19. Den här lappen (se nedan) har suttit uppe, men ska visst några dagar senare, vara nerplockad. Men fortfarande får inga falanger besöka restaurangen.

Hans film och inlägg skapade ju naturligtvis en debatt, är detta rasism eller inte. Över 800 kommentarer i skrivande stund, över 1000 delningar på filmen. Finns säker fler länder där det ser likadant ut. Glömmer inte när hälsoministern i våras uttalade, att det är de skitiga vita farangerna som tagit viruset hit. Att thailändarna ska undvika oss. Någon vecka innan, ville han att alla fucking faranger, som inte bar gratis mask som delades ut, skulle ut ur landet. Så välkomna är vi. Turismen är mycket viktig för Thailand. Då borde man också se till, att vara rädd om de som kommer hit. Nästa gång jag måste tvingas betala mer för ett inträde, vänder jag och går därifrån. 

Några exempel på hur det kan se ut med inträde.

Klicka på en bild för större storlek och bläddra därifrån.