Mossa, mossa på er alla människobarn
Skrivet fredag 1 mars 2024 Publicerat: 2 mars 2024
Valutakursen denna fredag: 100 Thb 28,85 kr. För en vecka sedan: 28,61 kr.

”Marskatt” är ett begrepp som används för hur vissa katter beter sig när våren nalkas och ljuset tilltar, ofta med början av mars månad, därav namnet. (Google)
Här på gatan stryker en del katter omkring. Ska bli intressant att höra om de sätter igång någon serenad. Dock domineras gatan av hundarna, vars skall ekar på kvällarna. Allt för att markera för varandra, var de befinner sig. Eller när någon inkräktare närmar sig. Min vän hunden 2.0, befinner sig oftast utanför oss. Ibland vandrar hon iväg, för att liksom kolla läget i omgivningen. Det får mig utsökt att tänka på veckans inlägg. Finns det något att spana in tro?

Alla bilder på sidan är klickbara för större storlek.

Det går att zooma in och ut 360-bilder. Sitter man vid en dator, är det bara att ställa markören på bilden och scrolla med hjulet. Och med piltangenter på tangentbordet, kika runt i bilden eller med hjälp av musmarkören. På en telefon eller platta, kan du nypa ihop eller dra isär två fingrar på bilden, för att zooma in eller ut. Med ett finger kan du dra dig runt 360 grader. Klicka på den streckade kvadraten i övre högra hörnet, för kika i fullskärmsläge. Beroende på plattform, kan bilden öppnas i nytt fönster. 

 

Som sagt, det är varmt nu

Sommaren är här, något jag skrev om i förra veckans inlägg. Djuren söker skugga och svala utrymmen. Min vän hunden 2.0, lägger sig ofta under bilen. Är inte hunden där, kommer en liten kisse ibland och lägger sig bredvid bilen. Den lite mer långhåriga grannkatten, vet hur man kyler ner sig. Inklämd mellan cementvägg och vattentunna, har den pressat in sig, allt för att undkomma värmen.   

Där blev jag överraskad

Vi har en butik i människobyn, där det alltid är mycket folk. Och jag förstår nu varför. Ofta brukar jag sitta kvar i bilen, när Ploen rusar för att handla hem lite grönt, eller vad det nu kan vara. Den här gången följde jag med. Fyllde den lilla korgen snabbt med tomater, nudlar, ingefära, mycket grönt av olika slag. Korgen blev tyngre och tyngre. Hade i förväg tagit upp 300 Thb. Men i och med tyngden, och att det kom dit mer varor, så plockade jag upp 1000 Thb  istället. Döm om min förvåning när slutpriset kom upp, 185 Thb. So cheaper. Det är roligt att handla här i människobyn.

Nu något fullständigt off topic

Det här har absolut ingenting om Thailand att göra. Eller, på sätt och vis har det kanske det. För det handlar om mig, dig och alla människor. Och det oavsett var man befinner sig. Ni känner väl igen uttrycket “Man är inte äldre än man känner sig eller Ålder är bara en siffra”.

Dagens Nyheter hade förra söndagen (25 februari 2024) en intressant artikel just om det här med ålder. Rubriken var “Därför känner du dig aldrig som din ålder”. Tyckte den var otroligt intressant att läsa. Klåfingrig som jag är, kopierade jag hela artikeln, som jag enkom här och nu och aldrig mer, bifogar i veckans inlägg. Så läs om du vill, eller så går du bara vidare.

Därför känner du dig aldrig som din ålder

Vi lever i otakt med vår ålder. Större delen av livet ser vi oss själva som yngre än vi är.
 Illustration: Felicia Fortes

”54 men känner mig som 42”, ”72 men känner mig som 50”. Genom hela livet är vår upplevda ålder i otakt med vår verkliga.

Kristofer Ahlström, 44, men känner sig som 37, talar med forskare om varför de flesta av oss har känslan av att vara yngre än vi är.

Författaren och idéhistorikern Sven-Eric Liedman har flera olika åldrar i sig samtidigt.

Enligt födelseattesten är han 84 år, men artrosen i hans kropp gör att han rör sig som en 90-åring. Samtidigt jämkas detta av en tredje omständighet: han blir som 20 igen när hjärnan ilsket varvar upp inför tanken på ”samtidens alla hemska ledare och hänsynslösa miljardärer”, som han säger.

Vad blir det då sammantaget, med alla parametrar, alla plus och minus inräknade?

– Jag känner mig nog som en nybliven pensionär, knappt 70. Kort sagt, i detta är jag fullkomligt normal.

Det har han rätt i. Åtminstone ger forskningen honom rätt. En ofta citerad dansk studie från 2006 visar att människor som passerat 40 upplever sig i genomsnitt 20 procent yngre än sin faktiska ålder.

En nyligen publicerad tysk studie – där man följt människor under perioden 1996–2020 – ger siffran elva procent.

Kan ålder alltså vara avdragsgill? Den som är bevandrad i svenska språkets klyschor hittar snabbt bevismaterial: Man är inte äldre än man känner sig eller Ålder är bara en siffra.

Vilket är lite märkligt, för många andra av livets faktorer låter sig inte relativiseras. Skostorlek, om du är höger- eller vänsterhänt, din inkomst. Det vore förvisso uppfriskande om någon med 22 000 kronor i månadslön sa: ”Men det känns som 45 000!”

Precis som Sven-Eric Liedman påpekar kan ålder mätas på olika vis.

Det kronologiska sättet, som utgår från vårt födelsedatum.

Det biologiska, som mäter hur hårt livet farit fram med hälsan och organen.

Och så det subjektiva, som passar så bra in i vårt postmodernistiska tidevarv där få sanningar är absoluta: Hur någonting känns.

Det är först när man stannar upp och räknar efter, till exempel reflekterar över åldern på sina barn, som man fullt ut inser sin egentliga ålder.

Den som såg SVT:s seniorsåpa ”Hotell Romantik” minns kanske den 66-åriga sexbarnsmamman som beskrev sig som 30. Och i julas kom psykiatriprofessorn Ingmar Skoogs bok som förklarade att ”70 är det nya 50”.

Vi åldras alla i olika takt. Mognadsgrader varierar. Livets sanningar uppenbarar sig olika brutalt. Så det är naturligt, särskilt ju äldre vi blir, att inte alla känner sig exakt så gamla som de är. Till viss del kan det bero på att vi inte alltid ”hänger med” när vi åldras, inte märker hur fort tiden passerar.

– Det är först när man stannar upp och räknar efter, till exempel reflekterar över åldern på sina barn, som man fullt ut inser sin egentliga ålder.

Det säger Erika Jonsson Laukka som är lektor i åldrande, neuropsykologi och hjärnavbildning vid Karolinska institutet – och ungefär 14 procent yngre än sin faktiska ålder, enligt hennes egen uppskattning.

Själv är jag 37, det vill säga egentligen 44. Vid 37 hade jag släppt tre romaner och blivit fast anställd på DN. I dag har jag fortfarande släppt tre romaner och jobbar kvar i samma roll; jag har fått två barn så allt i livet är satt på paus. Ingen kan övertyga mig om att tiden faktiskt går.

När jag minns min pappa som 45 hade han hunnit få två tonårsbarn, byggt ett sommarhus och var skuldfri. Så gammal kan jag omöjligen vara, inget i mitt liv överlappar ju det. Och än svårare är det att förlika mig med bilden av mina morföräldrar vid 45, som då hunnit driva mjölkgård och harva på åkern halva sina liv.

Mina jämnåriga vänner spelar fortfarande tv-spel och äger inte ens verktygslådor.

Som barn och tonåringar anser sig de flesta äldre och mognare än de är, men över tid vänder det successivt och vi börjar se oss som yngre än vår verkliga ålder.
Illustration: Felicia Fortes

– Äldre personer i dag är mer aktiva och friskare jämfört med tidigare generationer, och man upprätthåller ett mer ungdomligt beteendemönster högre upp i åldrarna. Det reflekterar en positiv utveckling att våra liv ter sig annorlunda jämfört med våra mor- och farföräldrars, säger Erika Jonsson Laukka.

Subjektiv ålder är en biopsykosocial åldersmarkör. Det åttastaviga ordet betyder att din upplevda ålderssiffra skvallrar om ditt mående. De som anser sig yngre ser oftare positivt på sig själva och framtiden, vilket blir en självuppfyllande profetia: de mår fysiskt bättre, löper mindre risk för psykisk ohälsa.

Och vice versa: för dem som känner sig äldre är risken att dö i förtid upp till 25 procent högre, visar en studie från 2018. Som Thoreau skrev: ”Ingen är så gammal som den som har överlevt sin entusiasm.”

Man kan förstås tänka sig att den som redan är fysiskt eller psykiskt skör även ser sig som äldre.

Susanne Iwarsson, professor i gerontologi vid Lunds universitet, jämför med hur personer som drabbas av sjukdom eller påfrestande livskriser kan uttrycka att de ”blivit gamla” av det de upplevt.

– Alla har väl hört uttrycket att man ”blivit gråhårig” av någon typ av problem eller utmaningar i livet.

Som exempel på hur kroppen fogar sig efter tankens kraft nämner hon en serie psykologiska studier, ”motursstudierna”. Där får äldre personer vistas i en retromiljö uppbyggd av inredning, färgsättning och möblering från 15 år tillbaka i tiden. De får använda kläder och utrustning från den epoken, ägna sig åt sysselsättningar som var vanliga för dem som yngre och äta tidstypisk mat.

Så vad händer när de lever bakåtsträvande? Det kroppsliga och kognitiva åldrandet avstannar. I vissa fall går en del åldersförändringar tillbaka: personerna får förbättrad syn, till exempel.

Vi är lustigt nog i otakt med vår ålder så gott som hela livet. Människor under 20 anser sig oftare äldre än så. Från trotsåldrarnas ”jag kan själv”-motto till tonåringen som kräver sin frihet och tror sig veta bättre än sina föräldrar (eller alla andra i hela världen); en begäran byggd på den självklara ekvationen outvecklad empati + bristfällig impulskontroll = bestämmanderätt.

Ungdomskulten är fruktansvärt stark, men det finns ingen ålderdomskult.

Själv var jag brådmogen och lillgammal, ointresserad av mina jämnårigas intressen. Jag minns lättnaden när alla andra blev för gamla för att ”gå på klubb”, så att man äntligen kunde föra sammanhängande samtal. En liten spalt i livet där kosmisk balans rådde.

Vissa menar att det finns något problematiskt i denna mentala botox: en förnekelse, en beröringsskräck inför ålderdomen och en vägran att acceptera sin faktiska ålder. Det talas ibland om Peter Pan-komplex, efter pojken som vägrade växa upp. Ungdomskulten är fruktansvärt stark, men det finns ingen ålderdomskult. Därför känner man sig tvungen att åberopa siffran 30 när man ännu känner sig stark vid 66.

”Att känna sig yngre kanske är dysfunktionellt och hjälper dig inte att fokusera på vad som pågår”, frågar en forskare sig själv i tidskriften The Atlantic (om det nu är en fråga).

Han syftar på den subjektiva åldern som en försvarsmekanism mot stigmat att bli äldre. Forskning visar att särskilt inom områden där ålderdom ses som negativt – arbetslivet, hälsa och ekonomi – hävdar äldre oftast sin ungdomlighet.

Om man tvivlar på att hög ålder har låg status i vårt land kan man återigen vittja svenska språket för bevis. Jag slår upp ”åldras” i mitt synonymlexikon och får förslagen ”vissna”, ”tackla av”, ”deklinera”, ”changera”. Det var väl naivt att hoppas på något om ”själslig trygghet” eller ”ökad livsvisdom”, men ändå – vissna? Vem vill inte skydda sig mot att förknippas med det?

– Det finns en teori om att man distanserar sig från den åldersgrupp man faktiskt tillhör – ”de är gamla men jag känner mig yngre” – vilket framförts som ett sätt att motverka ålderism, säger Susanne Iwarsson.

För exakt tre år sedan skrev Sven-Eric Liedman en artikel i DN där han för fram just den åsikten om ”dagens gamla”: ”Jag tillhör inte er, jag är min egen.”

Texten bar rubriken ”Mitt liv är snart slut – men ännu är det fullt av must.” Jag blir nyfiken. Man ska ju lära av de äldre. Så varifrån kommer denna must som Liedman besitter? Hur utvinner jag hans livgivande ambrosia ur vardagen?

Liedman beskriver det för mig – lätt förvånad inför sin egen vitalitet – som att ju äldre han är desto större blir avståndet mellan åldern som id-kortet utvisar och den han själv upplever. Han nämner ingredienser som vardagslivets trivsel, vreden över världens elände – och läsningen. (Just nu plöjer han parallellt några biografier om Kant och den nyutgivna boken om familjen Myrdals hemligheter.)

– Så mycket nytt jag lär mig! Kanske är det till sist denna känsla, av det alltid finns nya insikter att göra, som håller mig levande.

Text: Kristofer Ahlström

Kände ett otroligt sug

Är det något som jag saknat här, så är det jalapenos. Tycker jag letat efter det i butiker, men inte hittat. Tror Ploen la in jalapenos för ett bra tag sedan. Eller om vi köpte. Ja, ja, hur som haver så blev jag sugen i veckan efter jalapenos. Tänkte att jag provar med Lazada. Denna outtömliga site som har det mesta. Är som CDON typ. Samlar en massa försäljare under ett och samma tak. Gick in och sökte efter jalapenos, och fann en försäljare som sålde. 1 kg för 235 Thb. Tillkom frakt på 64 Thb. Helt okej. Så jag gjorde en beställning. Man kan ju alltid chansa. Så hur smakade de? Det vet jag inte. Hade blivit lovad leverans som nu i onsdags. Såg på Lazada-appen att det var på väg. Sedan dyker ett mail plötsligt upp, att jag ska få vänta ytterligare typ tre dagar. Så kan det bli ibland.    

Dricka en elefant

Var nog ett bra tag sedan jag drack en elefant. Vad sjutton nu, har han blivit alldeles tossig? Dricka elefant går väl inte? Jo då, ölen Chang betyder just elefant. Men numera är det Leo som gäller för undertecknad. 38 Thb betalar jag för en liten burk på gatan. 

 

Från elefant till apor

Det är inte bara jag som gillar ägg på morgonen. Har en del släktingar här i landet som också gillar ägg. Filmen är hittegods, så någon annan ska ha cred för den. 

Så var det då åter dags

Den ena högtalarbilen efter den andra passerar nu på gatan, för att ropa ut olika kandidaters valpropaganda. Det är provinsval nu igen. Långa kolonner med personer som följer efter. Delar ut idolkort och vill prata.  


Snälla Buddha, ge mig en diskmaskin

Jag sköter allt diskande i huset. Vilket kan bli ett antal gånger per dag. Låter jag allt vara till framåt sena eftermiddagen, kan det bli en hel del att ta hand om. Värst är vissa kastruller som stått över gasolelden. Vet inte ens om de är gjorda för för de ändamålet. Man får gnugga och gno som en besatt, för att de ska bli rena. Eller verka rena om inte annat.
Vi har en stor wokpanna som fyller upp diskhon med råge. Inte lätt och göra rent då. Tung är den också. Nä, ut med pannan och blås den ren med högtryckstvätten. Det skulle vara grejer det. Sedan får vi inte glömma bort alla skålar, av olika storlekar. Det är skålar till allting. Olika “kryddsåser” som det ska doppas i. Så snälla Buddha om du hör mig nu, fixa en diskmaskin och jag kommer vara dig evigt tacksam. Du kan säkert övertyga Ploen bättre än vad jag kan. Amen på det.

  

Ett med naturen

Eftersom det är ett rätt så öppet leverne man har, med det menar jag huset, så får man dras med en del natur inne. Ibland myror, ibland inte, då jag fått farit fram på den biten. Geckos dyker upp ibland. Geckona är snabba varelser. Svår att fånga. Finta höger, gå vänster fungerar inte alla gånger. Har min lilla fjärilshåv som jag försöker jaga ikapp dem med. Stressa dem. Till slut så ger de upp. Infångade i håven och sedan ut med dem i trädgården. Häromkvällen var det en kackerlacka i vår köksgång. Men de är mariga att få tag på. 0-100 på två röda bara, så var den borta bland gömmorna. Men den ska jag nog få tag på också. Man får ha lite tålamod och ta det pö om pö, som en klok man sa en gång.

  

Svenskbesök

Stefan med sällskap kom förbi under torsdagen. Bilat runt i de södra delarna av landet. Nu på väg norrut och hem till Chang Mai.

Jag stänger, Ploen öppnar

Jag stänger, Ploen öppnar, jag stänger Ploen öppnar. Så där kan vi hålla på. Det jag skriver om nu, är toadörren på nedervåningen. Detsamma gäller toalocket, jag är den enda i huset som fäller ner det. Men jag ger inte upp. Kämpa, kämpa. 

Tack ärade publik

Veckans inlägg börjar närma sig sitt slut för den här veckan. På måndag börjar Skatteverket rulla ut årets deklarationer. Någon stackars krona ska man väl hoppas få tillbaka. Apropå tillbaka, gav förra veckans V75 dryga insatsen tillbaka, på ett av andelsspelen. Sex rätt plus några femmor. Men jag e inte bitter för det.  

Innebandyn på söndag får man inte missa. Sundsvall FBC mot Dalen från Umeå. Ej heller missa V75. Ska försöka klämma in en cykeltur mot McDonalds också. Vill fota med 360-kameran, hur de har skövlat en massa träd efter vägen. Kände knappt igen mig förra gången jag cyklade till McD. Man har börjat med bananodling eller något liknande, såg det ut som. Inte roligt när de röjer som de gör. För odling kan jag köpa, men för eventuella hus, tycker jag inte. Få som har råd att köpa mark och bygga. Det blir bara en öde plätt istället.
Inte många timmar sedan jag duschade och satte på mig rena kläder. Nu är det dags att göra om den proceduren. Redan svettig och klibbig på kroppen. Känns som man befinner sig i en bastu. Må så grankott allihop, och trevlig helg.  

“You can’t wait until life isn’t hard anymore before you decide to be happy”
Jane Marczewski    Mzansi Youth Choir’s Emotional Tribute

Jane Marczewski slog igenom i den 16:e säsongen av ”America’s got talent” hösten 2021 under artistnamnet ”Nightbirde”.
I programmet berättade hon att hon där och då hade cancer i lungorna, ryggraden och levern.
– Jag har två procents chans till överlevnad, men två procent är inte noll. Två procent är något och jag önskar att folk visste hur fantastiskt det är, sa hon.
Hennes auditionframträdande med egenskrivna låten ”It’s ok” har i skrivande stund fått över 40 miljoner visningar på Youtube. Hon gick bort den 19 februari 2022, 31 år gammal

Hennes framträdande berörde även mig. Så pass mycket att jag ser det i stort varje vecka. Hämtar någon slags kraft, hur konstigt det än kan låta. Janes ord “You can't wait until life isn't hard anymore before you decide to be happy” är något jag numera alltid bär med mig.
2023 dyker så Mzansi Youth Choir's från Sydafrika upp i programmet. Där framför de en otroligt känslofylld tribute på "It's ok". Den ser jag också varje vecka. Så länken till vänster är Janes framträdande. Den till höger är framträdandet Mzansi Youth Choir's gjorde. Dessa länkar kommer alltid finnas med i mina veckoinlägg. Som en påminnelse om livet och Janes ord.