Mossa, mossa på er alla människobarn
Skrivet fredag 11 augusti 2023 Publicerat: 12 augusti 2023
Valutakursen denna fredag: 100 Thb 30,45 kr. För en vecka sedan: 30,75 kr.  

Man tager vad man haver, sa Cajsa Warg. Och det man inte haver eller har kunskap om, får man försöka fixa fram på något sätt. Tänker på SPAR som jag skriver lite om den här veckan. Visste att det fanns och lite varför, men att det kunde påverka så mycket, hade jag ingen aning om. Speciellt inte om man flyttar utomlands. Vad är det man säger, kunskap är inte tungt att bära.

Nog har man fyllt sin ryggsäck med kunskap, upplevelser under tiden här. Historia, politik, språk, spännande platser, tempelkvinnan som svajpa höger. För att inte tala om alla matupplevelser. Apropå upplevelser, finns det något sådant att förtälja i veckans inlägg? Det är inte mycket egentligen, men vi kan väl börja med att dra en liten sväng till marknaden, i människobyn. 

Alla bilder på sidan är klickbara för större storlek.

Det går att zooma in och ut 360-bilder. Sitter man vid en dator, är det bara att ställa markören på bilden och scrolla med hjulet. Och med piltangenter på tangentbordet, kika runt i bilden eller med hjälp av musmarkören. På en telefon eller platta, kan du nypa ihop eller dra isär två fingrar på bilden, för att zooma in eller ut. Med ett finger kan du dra dig runt 360 grader. Klicka på den streckade kvadraten i övre högra hörnet, för kika i fullskärmsläge. Beroende på plattform, kan bilden öppnas i nytt fönster. 

 

Marknaden i människobyn

Ett par dagar i veckan är marknaden större än övriga dagar. Tisdagar och torsdagar närmare bestämt. Fullt med folk, trångt, men ändå gemytligt att gå där och strosa omkring. Åker man in till stan, så finns det ännu större marknader. Men det här är den vi har hos oss. Annars finns de lite varstans. Precis som med 7/11.

Här finns allt man kan tänka sig i matväg. Dock inga konserver. Eller kanske det finns också. Har dock inte sett sådant i alla fall. När det är stormarknad, finns även kläder, skor, klockor etc. etc. att handla. Hit ska man åka lite småhungrig, så man kan köpa t.ex. nygrillat kött på pinne och äta. Vet inte namnet, men så finns det små runda bollar på en pinne, som man doppar i stark sås och äter. Hur gott som helst. Blir man törstig, finns det alltid någon som säljer iskalla drycker.   

I Bangkok och på många andra ställen i landet, har vi även båtmarknader. Kommer ni hit någon gång, så är det bara ett måste att besöka en sådan. En av de mer kända är Damnoen Saduak Floating Market och är ett mycket populärt turistmål. Mycket tack vare att den var med i James Bondfilmen, The man with the golden gun. Från oss tar det ungefär 40 minuter med bil dit. Får se om jag kan övertala Ploen om en tur dit. Om man nu vill trängas med turister. Säkert (garanterat) helt andra priser, än på många andra, mindre okända ställen.  

SPAR-registret

“Statens personadressregister, SPAR, är ett offentligt register som omfattar alla personer som är folkbokförda i Sverige, både svenska och utländska medborgare. I registret ingår även personer som erhållit samordningsnummer och vars identitet är fastställd. Uppgifterna i SPAR uppdateras varje dygn med uppgifter från folkbokföringsregistret. Syftet med SPAR är att lämna ut uppgifter elektroniskt under förutsättning att mottagaren uppfyller vissa villkor.

Som utflyttad är man kvar i SPAR i tre år. Därefter blir man bortplockad. “Den vars uppgifter gallrats ur SPAR stöter snabbt på problem eftersom myndigheter, banker, försäkringsföretag, kreditupplysningsföretag och många andra företag uppdaterar sina kundregister via SPAR. Den vars uppgifter inte finns i SPAR kan därmed inte ta del av deras tjänster och information. Företagens e-tjänster bygger ofta på att en kontroll görs av personens uppgifter i SPAR”.

Men från och med 1 september 2023, kan man nu anmäla att man vill vara kvar. Då gäller det i fem år. Därefter kan man förlänga ytterligare om behov finns. De som redan nu är bortplockade från SPAR, kan också anmäla sig tillbaka till registret. Vi får hoppas det här kan vara en bit på väg mot vissa myndigheter, banker att oavsett var man bor, ska man kunna få ta del av tjänster, information. Klicka på Nya regler – SPAR för fullständig information om du är intresserad.  

FÖRÄNDRINGAR I SPAR UNDERLÄTTAR FÖR UTLANDSSVENSKAR

Gallringstiden i Statens personadressregister, SPAR, förlängs från 3 till 5 år, möjlighet till förlängd gallringstid införs och om uppgifterna sedan tidigare gallrats kan de läsas in i SPAR igen. Den 1 september 2023 ändras äntligen reglerna.

I Statens personadressregister, SPAR, finns uppgifter om alla som är folkbokförda i Sverige oavsett personens medborgarskap. När man avregistreras ur folkbokföringen finns idag uppgifterna kvar i SPAR i ytterligare tre år. De vanligaste orsakerna till avregistrering är att personen avlider eller utvandrar. Enligt Skatteverket utvandrar cirka 50 000 personer årligen.

Den vars uppgifter gallrats ur SPAR stöter snabbt på problem eftersom myndigheter, banker, försäkringsföretag, kreditupplysningsföretag och många andra företag uppdaterar sina kundregister via SPAR. Den vars uppgifter inte finns i SPAR kan därmed inte ta del av deras tjänster och information. Företagens e-tjänster bygger ofta på att en kontroll görs av personens uppgifter i SPAR.

Svenskar i Världen har arbetat med frågan i många år, och äntligen sker det en förändring!

Regeringen har beslutat om nya gallringsregler i 16 § förordningen (1998:1234) om det statliga personadressregistret. Reglerna träder i kraft den 1 september 2023.

I korthet gäller framöver:

  • Gallringstiden förlängs från nuvarande 3 år till 5 år.
  • Möjlighet införs för den utvandrade att begära ”förlängd gallringstid” i en femårsperiod (kan upprepas om behov fortfarande föreligger).
  • Möjlighet införs också för de vars uppgifter redan gallrats ur SPAR att få aktuella uppgifter från folkbokföringens register ”återinlästa”.

Anmälan om att få uppskjuten gallring i en femårsperiod respektive att få sina uppgifter återinlästa i SPAR kan göras först från och med september 2023.

MER INFORMATION

Förordning om det statliga personadressregistret (1998:1234)

Utvandrad? (statenspersonadressregister.se) Uppgifterna uppdateras den 1 september 2023

Svenskar i Världens resolution ”Gallring ur Statens personadressregister, SPAR”

Svenskar i Världens remissyttrande ”Om folkbokföring, samordningsnummer och identitetsnummer (SOU-2021)

Från register till kapning

Det är många som blir FB-kapade. Där man sedan ovetandes, sprider skräpposter för att förhoppningsvis få andra att klicka på dessa. Två exempel från en thaigrupp den här i veckan:

Jag anmäler direkt till gruppadmin. att ta bort skiten. Skriver även till den som sprider skräpet, att de blivit kapade och sprider skräp. Bruka skicka med en bild, på vad det är som de sprider. En person blev skitförbannad, och menade på att det var jag som spred skräpet. Hmm, skulle inte tro det. Troligtvis messade jag väl med den som kapat kontot. Har man blivit kapad, byt lösenord på direkten om det går. Fixa gärna sedan tvåfaktorsautentisering.  

Tvåfaktorsautentisering innebär ett extra krav utöver ditt lösenord som visar på att du verkligen är du. För Facebook hittar du allt HÄR hur du kommer igång. När det gäller säkra lösenord, skulle man kunna skriva en hel uppsats i ämnet. Men vill man ha en långt och hyfsat säkert lösenord, som man dessutom kommer ihåg, kan man ta inledningen på en sång. Som t.ex. Harkommerpippilangstrump123. Och sedan en tvåfaktorsautentisering på det. 

Till sist: klicka ALDRIG på dylika länkar som exemplen ovan. Klicka ALDRIG på länkar, där man kan få en ny cykel med lite transportskador gratis. Visst låter sådant för bra för att vara sant? Mer om varför man kapar konton, finns att läsa HÄR

Vilken rysare det blev

Vi återvänder till förra söndagen. Sverige-USA. 0-0 vid full tid. 0-0 efter förlängning. Straffläggning. Där trodde jag i alla fall, att det var kört ett tag. Men så började även USA missa. USA med boll i stolpen och Sverige kunde avgöra med sin nästa straffspark. Och se, där hade vi verkligen millimetrarna på vår sida. Skrev på FB, att det är tur vi har millimeter i måttsystemet. Jag tjöt och skrek av glädje. Ploen trodde jag blivit sjuk. Att jag hade ont någonstans.

Om några timmar börjar matchen mot Japan. Hoppas det går vägen här också. Hur det gick, vet vi när ni läser det här. Hoppas det inte blir som på Sven Jerrings tid. Det klassiska radioreferatet som ni kan lyssna en liten bit på här, om ni inte gjort det tidigare.  

Kim Wadström på Lanta

Journalisten Kim Wadström på Koh Lanta, gjorde ett inlägg i veckan, om regeringen som förbjuder inköp av en bok. Detta utan ens ha läst den, då den fortfarande inte är tryckt och utgiven. Du kan läsa hennes inlägg här om du vill.

Förbjuder bok utan att ha läst

Regeringen tillkännager i Royal Gazette att de förbjuder beställning och import av boken ”Rama X: The Thai Monarchy under King Vajiralongkorn”. Den som bryter mot förbjudet riskerar upp till tre års fängelse och böter.
I ordern undertecknad av polischefen Damrongsak Kittiprapas, står att ”omslaget och artiklarna representerar författarens inställning att förtala, förolämpa eller hota kungen, drottningen, tronföljaren eller regenten; eller att undergräva nationell säkerhet, social stabilitet eller god moral.”
Boken är ännu inte tryckt eller utgiven. Den kommer ut först i höst. Bara bokens redaktör, och det amerikanska förlaget Yale University's Council on Southeast Asia Studies, har sett hela det slutliga utkastet.
- Att de inte läst innehållet och ändå bestämde sig för att förbjuda den är löjligt, säger Pavin, docent vid Japans Kyoto-universitet som är landsflyktig sedan militärkuppen 2014.

En person kommenterade hennes inlägg med att berätta en liten episod. När det var pandemi så stack ju kungen till Tyskland och bodde där. Personen som kommenterade, hade skickat tidningsurklipp och text till vänner här i Thailand. Dessa skulle då ha blivit skitförbaskade. De trodde att kungen var hemma i landet, och skötte om sitt folk under pandemin. Men så var icke fallet. Hans kommentar slutade med att hans vänner här, trodde artiklarna om kungen var fake news. Av någon anledning, plockades kommentaren bort. Var det av Kim själv, så förstår jag det inte. Själv taggade hon sitt inlägg med #censur #kungahuset. Tror inte regeringen själva tycker det är censur, att förbjuda en bok. Jag själv tyckte hans kommentar var helt okej. Dessutom var det ju sant det han skrev. Någon dag senare utspelades sig följande kommentarer:

Personen: Se där ja, den kommentar jag skrev togs bort ser jag, så den “thailändska censuren”, är inne och petar även här.
Kim Wadström på Lanta: Vill inte att någon ska råka illa ut.
Personen: Oj, jag undrar Kim, vem och varför skulle någon råka illa ut av ett kommentarinlägg på din Facebook-sida?
Kim Wadström på Lanta: Andra som Richard Barrows blockar alla möjligheter att lägga kommentarer. Det är inte ett ämne att vara frispråkig. Majestätslagarna gäller även oss.

Jag kommenterade aldrig och ifrågasatte hennes tagg #censur. Vilket jag kanske borde ha gjort. Även skrivit att Richard Barrow aldrig blockar möjligheter att lägga kommentarer. Kanske det är Kim själv, som är blockad på hans sidor att lämna kommentar. På Omni.se finns en hel del artiklar om Thailand och kungen.  

Tabletter, tabletter

Ploen var och tog blodprov i veckan. Hon har lite högt blodtryck, det vet jag. Senaste tiden huvudvärk, harklar sig, trött. Några dagar senare efter återbesök, kom hon hem med en mängd massa piller. De är pigga på att skriva ut sådant här, har jag märkt. Vad alla piller är för, vet jag inte. Järntabletter såg jag att det var. Samt något för hennes harklande. Järntabletterna kanske kan få henne lite piggare igen, får man hoppas. 

Nordea slänger ut gamla trogna kunder

Precis som jag skrivit klart veckans inlägg, ser jag Expressens artikel om Nordea, som slänger ut svenskar utomlands. Jag skrev ju om det här i förra veckan inlägg. Så snabbt som ögat, slängde jag ihop artikeln som nu går att läsa här.   

NYA RUTINER. Hårdare bankrutiner försvårar för svenskar som är bosatta utomlands – utanför EU. En av de som drabbas är pensionären Bertil Forsberg, 79. Till hösten förlorar han både konton, bankkort och bank-id i Nordea. Foto: PRIVAT

BERTIL, 79, KASTAS UT FRÅN SIN BANK

Hårda slaget när han blir av med bank-ID: ”Sparkas på sophögen” Tusentals utlandssvenskar drabbas

Hårdare bankrutiner försvårar för svenskar som är bosatta utomlands – utanför EU.…
Till hösten förlorar pensionären Bertil Forsberg, 79, boende i Thailand, både konton, bankkort och bank-ID sedan Nordea sagt upp tjänsterna:
– Det känns som att de sparkar ut mig på sophögen efter över 60 år som kund.
Ett flertal svenskar som är bosatta i olika delar av Thailand har kontaktat Expressen sedan Nordea flaggat för att de tänker avsluta deras konton, bankkort – och bank-ID.
En av dem är pensionären Bertil Forsberg, 79, från Örnsköldsvik. Han är gift med Panida, 52, som arbetar på en lokal skola, sedan 23 år. Paret är bosatt i Khon Kaen i nordöstra delen av landet sedan 13 år.
Nyligen fick Bertil besked från sin svenska bank Nordea att de tänker avsluta hans konton i banken – inklusive bank ID-tjänsten som han regelbundet använder. Den 18 oktober upphör samtliga tjänster, enligt innehållet i brevet.
På ett av kontona får Bertil in sin pension från Sverige. Bank-ID använder bland annat för att kunna betala sina räkningar.
Han är riktigt upprörd på Nordea:
– När jag var 17 år och hade mitt första jobb, öppnade min dåvarande arbetsgivare ett konto i Nordbanken åt mig, det som senare blev Nordea. Där satte de in min lön.
Sedan dess – i 62 år – har han varit trogen sin bank. Men nu är det snart slut.
– Jag fick ett brev från Nordea för ett tag sedan, där de skriver att de inte kan förstå mitt syfte med ”engagemanget i banken”. De skriver också, att om det finns pengar kvar på något av mina konton – efter uppsägningstiden – så ska de försöka betala ut dem ”på det sätt banken bedömer lägligt.”
Bertil har nu fått kontakt med en lokal bank i Västmanland som skickat ett nytt bankkort till honom. Han har även fått löfte om bank-ID, men kravet är att han måste resa till Sverige för att kunna legitimera sig och få tjänsten aktiverad på bankkontoret.

”Inte så jäkla pigg längre”

Att resa fram och tillbaka mellan Thailand och Sverige är inte bara en kostnadsfråga.
Hans hälsa är även sisådär.
– Jag är inte så jäkla pigg längre. Jag är ändå 79 år. En gammal gubbe som äter, sover och promenerar med hunden. Jag vet inte ens om jag klarar av en tripp till Sverige i dag. Att flytta tillbaka till Sverige är inte aktuellt. Jag lever mitt liv här.
Det som verkligen ställer till det för Bertil är att han en gång om året måste göra sin inkomstdeklaration och, eftersom han är utskriven från Sverige, skicka in ett levnadsintyg till Skatteverket för att få sin pension. Det kräver bank-ID.
– Man kan förvisso skicka brev, men att göra det från Thailand – det kan ta tre-fyra månader innan det kommer fram till Sverige med postgången.
Flera svenska banker har likvärdiga rutiner som Nordea.

”Tjänster begränsade”

Henrik Devell, presstalesperson vid Nordea, skriver i ett mejl att finansiella tjänster är strikt reglerade och att Nordea är en nordisk bank som erbjuder tjänster och produkter i Norden:
”Kunder som är bosatta utanför EU/EES (EES: Europeiska ekonomiska samarbetsområdet, red:s anm.) kan därför få sina bankprodukter och tillhörande tjänster begränsade. Det handlar om kunder som inte längre bor i Sverige, ibland utvandrade sedan många år. I dessa fall är vår uppmaning till kunden är att i stället använda bank och banktjänster i landet de bor i.”
Enligt Fredrik Nordquist, jurist och biträdande chef vid den oberoende stiftelsen Konsumenternas Bank- och finansbyrå, finns det två saker att försöka med:
Sondera terrängen hos andra svenska banker.
Hitta andra typer av e-legitimationer för de tjänster man är i behov av.
– Möjligen får man då ha flera olika alternativ för att kunna legitimera sig i stället för en allt-i-ett-lösning som bank-ID erbjuder. Det är egentligen de enda råd man kan ge konsumenter i det här läget, säger Fredrik Nordquist.

Bye, bye

Tänkte först lämna walk over för den här veckan, då det varit riktigt lugna dagar i “land of smile”. Vilket inte är fel det heller i och för sig. Mest kikat på fotboll. Och så var det ju Lars-dagen i torsdags. Grattis till alla oss.
Changmannen har varit här och fixat med lite nya klädställningar åt Ploen. Vet ni inte vem Changmannen är, så är det en granne som husfixar lite här och där. Ibland bra, ibland rena katastrofen. Hur som haver, så bjuder han alltid på en flaska Chang när han varit här. Därav namnet Changmannen. Konstaterar att vi har en tredagarshelg framför oss, lördag-måndag.
Ska försöka ta mig en cykeltur i helgen, och ta med mig 360-kameran. Filma när jag blir jagad av hundar. Har ett ställe där jag garanterat blir jagad. Inte bara av en hund, utan tre. Överlever jag den kampen, så kommer filmen här framöver.
Jaga vinnare gör vi även på V75. Kaffepengar tillbaka förra veckan. Men även kaffepengar är en bra start till första miljonen.
Nu ska jag fixa frukost och titta på första matchen. Startar kl. 08:00 här på morgonen. Gick upp 05:30 idag fredag, för att hinna skriva veckans inlägg. Sedan rullar det på med de svenska damerna. Heja Sverige.
Må så grankott allihop, och trevlig helg.

“You can’t wait until life isn’t hard anymore before you decide to be happy,”
Jane Marczewski    Mzansi Youth Choir’s Emotional Tribute