Ska väl redovisa mitt besök på immigration, igår torsdag. Kan väl redan nu säga att det gick åt helvete. Har haft minst ett år på mig, att samla information om vad som krävs för att stanna i Thailand en längre tid än vanligt. Och som jag har gjort det. Kände som jag inte missat något av vikt.
För att kunna stanna en längre tid, krävs om man är gift med en thai, 400 000 Bath på en bankbok minst tre månader innan ansökan eller kunna visa upp att man har 40 000 Bath/månad. Plus en massa andra papper, foton, vittnen etc.
För att kunna visa att man har 40 000 Bath/månad, går man till Svenska Ambassaden här i Bangkok och får ett income letter. Det normala är att intyget skrivs ut, utifrån senaste deklaration. För säkerhets skull, hade jag även tagit med mig papper, på vad jag kommer få i pension under detta år. Det var från de senaste jag sedan fick mitt income letter.
Väl på immigration, skiter man totalt i mitt income letter. De vill även se min bankbok, att det kommer in 40 000 Bath/månad. Det finns dock inget krav på bankbok om man söker på 40 000 Bath/månad. Man kan ju ta ut pengar via sitt bankkort, och hur ska jag då kunna visa handlingar som de kan förstå, att jag har pengar?
Det är därför man skaffar ett income letter och visar upp. Men olika immigration gör lite som de vill. På många ställen går det bra med endast income letter. Andra ställen kräver 400 000 Bath på en bankbok. Det andra alternativet med pengar per månad, struntar de i.
Det man nu erbjöd mig, var att köpa 60 dagar till, vilket jag normalt kan göra, om man är gift med thai. Annars är det bara 30 dagar. Under dessa nya 60 dagar, vill de se att det kommer in 40 000 Bath/månad. Mitt income letter har absolut ingen betydelse, vilket är så fel så fel. Men säg det till en uniformerad immigrationstjänsteman, med laddad pistol i bältet.
Skrev om mitt besök i en facebookgrupp igår, och genast kom liknande historier, eller berättelser som gått bra enligt de regler som råder. Många blir som jag förbannade. Någon berättade om pengar under bordet.

Jag gick i alla fall inte tomhänt därifrån, förutom mina luntor med papper. Fick nämligen med mig ett papper som jag ska skriva under, där jag visar att jag tagit del av vilka regler och konsekvenser det är, om man stannar för länge i landet. Det var inte därför jag gick till immigration.

Hur jag gör nu vet jag inte. Har ingen lust att föra över alla pengar hit utifall att. Jag förde över en större pengar till mitt bankkonto här i Thailand, som vi kunde ha så länge det räckte. Under tiden tickar pensionspengarna in på bankkontot hemma. Som sagt, bra med en buffert. Har skickat mail till Svenska Ambassaden om min berättelse, och att de måste styra upp vad som gäller. Men det blir nog svårt i detta korrumperade land. Det är som ett lotteri, antingen ingen vinst eller så står man där med en vinstlott, men får ändå inte ut vinsten. Just nu vill jag bara skita i alltihopa och åka hem. Och sedan varje gång, åka som turist hit i tre månader. Samtidigt känns inte det heller rätt. Ja ja, det kommer en dag imorgon också.