Skrev direkt till den Svenska Ambassaden då man på immigration även ville se min bankbok. Något som det inte finns krav på, högre upp i hierarkin. Fick idag svar från den Svenska Ambassaden som lyder: 

Hej Anders,
Vi har talat med Immigration och svaret är nedan,

Ms. Daraphorn, Counter 3 Immigrationen Samut Sakhon informerade att de kräver förutom inkomstbrev från ambassaden att även pengar sätts in på ett thailändskt konto , minst 40 000 THB /månad för att styrka att den sökande har pengar. Det är upp till varje Commander att besluta vilka regler som gäller inom deras område.

Med vänlig hälsning/Sincerely

Pär Kågeby

Att det är upp till varje Commander att besluta vilka regler som gäller inom deras område, finns ingenting skrivet om. Som sagt, på många immigration är inte det här något problem. Income letter och du får din extension. Thats it. Inget krav på bankbok. 
Skrev en direkt en fråga efter att ha läst ovan svar, om hur Ambassaden ser på detta. Med tanke på att det är mer eller mindre ett lotteri. Spelar alltså ingen roll hur förberedd man är. Det enda man kan ge råd om i så fall, är att i god tid höra med den immigration man tillhör, vilka regler som gäller. Men oftast går man till den Thailändska Ambassaden för att få riktig information. Det är också dit man blir hänvisad till, när man ställer frågor. 
Hur som haver, svaret igen från Ambassaden löd:

EU har påpekat detta för Immigration, genom thai UD, men som sagt, som ambassad kan man inte besluta om hur det lands lagar är som man är i. Vi får hoppas att det ändras inom snar framtid.

Har i alla fall bestämt mig, att köpa 60 dagar till, att under dessa 60 dagar sätta in 40 000 bath på mitt bankkonto. Sedan ska man göra en 90-dagars rapportering till immigration. Skulle inte förvåna mig om de ska se bankboken då också. Efter första besöket för 90-dagars rapportering, kan man sedan göra den via internet. Hur hade de tänkt sig då med ev. uppvisning av bankbok, kan man ju undra. 

Vill inte föra över mer pengar hit än jag behöver. Vill ha en buffert hemma uti fall att. Ska jag flytta alla pengar hit, någonting händer som gör att jag inte får vara kvar här, hur gör jag då med pengarna? Från svensk bank till Thaibank är det inga problem. Däremot tvärtom. Okej, jag tar ut pengarna i kontanter och vill sätta in dem på mitt svenska konto när jag kommer hem. Ha, ha, ha……vad är första frågan jag får? Jo, vad har du fått dessa pengar ifrån? Visst kan de se hur jag skickat pengar i den ena riktningen, men……..

Ja, ja, det kommer en dag imorgon också.