Mossa, mossa på er alla människobarn
Skrivet fredag 12 november Publicerat: 13 november 2021

Eller tjena, tjena, mittbena som jag bruka hälsa Ploens barnbarn välkommen med. Han svarar tillbaka samma sak, på perfekt svenska. Men det tror jag finns skrivet om sedan tidigare, i något veckoinlägg. Hur har då veckan varit, sedan sist? Ja hörni, ordet stavs V-A-T-T-E-N. Men först lite ABBA. The winner takes it all. 

Alla bilder på sidan är klickbara för större storlek.

Man får säga vad man vill

Att ha varit borta från scenen tillsammans så länge, för att sedan äntligen återvända, det är stort. Snackar alltså om ABBA. Har nu lyssnat på deras senaste album, Voyage ett flertal gånger. Visst känner man igen soundet, även om rösterna nu är äldre. Såg det fått väldigt blandad kritik från alla håll och kanter. Själv har jag alltid varit en stor ABBA-fan. Tyvärr aldrig sett dem live. Sedan har vi alla musikaler som Björn och Benny skrivit. Där Chess är för mig, en riktig höjdare. Men åter till Voyage. Är den bra eller dålig? Smaken är som baken, delad. Jag gillar den här typen av musik. Så är det bara. Därför är Voyage i mina öron riktigt bra. Att bara 40 år senare återuppstå och producera en sådan här skiva, ja det är värt fyra Thailändska flaggor av fem från mig.    

Man gör vad man kan här

Den thailändska regeringen har godkänt fyra speciella helgdagar nästa år för att göra ytterligare fyra långhelger för att hjälpa till att stimulera inhemsk turism och ekonomi. Fredagarna 15 juli, 29 juli, 14 oktober samt 30 december. En turist lär väl knappast märka någon större skillnad. Utan det är som de skriver, mer för den thailändska befolkningen. Om där nu finns några pengar att spendera, hos den vanliga thailändska familjen. 

Förra veckans öppning av landet

Som jag skrev i förra veckans inlägg, öppnade Thailand upp för turism igen den 1 nov. De fyra första dagarna, anlände 13 129 resenärer. Tio stycken av dessa, uppvisade smitta vid ankomst. Från Sverige kom det 511 personer. Fler från Sverige lär väl anlända med tiden framöver. Förhoppningsvis kommer även pappershanteringen innan man åker, bli till det bättre. Kanske PCR-testet man ska göra innan man åker, försvinner. Bra eller dåligt? Bra med tanken på kostnaden om man är en familj med barn. Dåligt med tanke på att smittan verkar vilja ta fart igen ute i Europa. Listan med lågriskländer som får åka hit på olika premisser, kanske reduceras. Idag är det dryga 60 länder med på lågrisklistan. Vi får se vad de höga herrarna kommer fram till. 

 

Prenumerera

Du vet väl att man kan prenumerera på alla nya inlägg som kommer. Skriv din mailadress så kommer det som ett brev på posten, fast mycket snabbare än vad Postnord kan leverera. Lägger även ut om nya veckoinlägg på Facebook. Veckans lilla tips från coachen. 

 

Ohälsosamt arbete

När man tankar sin bil här i Thailand, behöver man aldrig kliva ur sin bil. Tankningen sköter andra åt dig. När man drar ner sidorutan, för att tala om hur mycket man ska tanka, så väller bensinångorna in i bilen. Där går dessa tjejer och killar säkert i många timmar, bland dessa bensinångor. Ingen speciell mask på får att skydda sig. Kan inte vara nyttigt och hälsosamt. Lider med dem. 

Strandnära boende

Lördag, söndag, måndag, tisdag, onsdag, torsdag, fredag….suck. Måndagen var en av värre dagarna. Längesedan vi hade så här mycket på gatan. Till och med barnen badade, i det skitiga vattnet. Vilket inte är första gången. Vid halvelvatiden på måndagsförmiddagen, blev det nästan helsvart ute, och så började ett rejält regnväder. Precis som vi inte hade nog med vatten på gatan. Blev rejäla svallvågor från bilarna, som passerade genom vattenmassorna. Självklart ska tunga transporter passera, när det är som mest vatten. Om de kunde lätta lite på gasen när de passerar igenom vattenmassorna. Men det kan man fetglömma.
Nä, dags att ändra strategi nu tror jag. Till vattennära boende, om inte med havsutsikt, så med vattenutsikt. Så mycket närmare kan man inte bo. Måste vända det här till något positivt. Men jag har en plan. Kommer på slutet av inlägget.

10 bilder

Ah, denna ljuvliga ingefära

Där man minst anar det, finns den. Ingefäran. Hittade i människobyn ett ställe som sålde grönsaker. Till min häpnad hade de även ingefära. Kanonfin sådan till priset av 60 Thb kilot (nästan 16:-). Tänk om det var sådana priser i Sverige. Jag har skrivit om det förut, att strax innan jag for hit, låg priset på ingefära runt 60:- kilot hos ICA Esplanad i Sundsvall. Steget är inte långt (okej, lite då) från ingefära till…

Bananchips

Sista bananklasarna blev nedplockade i veckan. Sådant händer bara på mornarna, då Ploen är ute och pysslar i trädgården. Själv ligger jag nog och sover fortfarande. Men en bra Ploen reder sig självt. Förvånad blev jag när jag kom ner på morgonen och såg alla bananer. Dessa goda små bananer. Sent på eftermiddagen, hade Ploen skalat och skivat en massa bananer. Utan att säga till mig. Vill ju gärna hjälpa till. Men det kan vara klurigt ibland. Däremot fick jag bistå när de friterades. Nu finns bananchips så vi klarar oss ett bra tag. En del bananer gavs bort till Ploens dotter med familj. Från banan till…

 

Passionsfrukt

är steget inte alls långt. Tvärtom faktiskt. Hur kan det nu komma sig? Jo, både banan och passionsfrukt klassas som bär. Igår torsdag, kom Ploen hem med tre kilo passionsfrukt. Frisk med mycket syrlig smak. Så himla gott. Stora var de också. Kostade 100 Thb för tre kilo. Runt 26 kronor. För fyra år sedan, fick jag betala 10:- per styck för en liten rackare till passionsfrukt, även det på ICA Esplanad. Fick tips om passionsfrukt från ICA i Matfors, 6 stycken för 25:-. Undrar om läsken passionsfrukt finns kvar? Den drack man mycket av som yngre. Ska vara Apotekarnas.

 

En helg där jag kommer gå på jakt

Förutom V75, om jag nu hinner hem till det, så ska jag gå på jakt. Nu ska jag en gång för alla, hitta proppen, så jag kan tömma floden på vatten. Vill inte ha mer vatten på gatan nu. Hittar jag proppen, kommer jag bli kung på gatan. Bara en sådan sak, är ju värd att kämpa för. Eller? Ser väderappen på datorn som visar att det är +2 grader i Sundsvall och klart väder, i skrivande stund. I sådant läge känns vattnet och värmen helt okej. Åh andra sidan, är ju de svenska årstiderna, var och en för sig, rätt fantastiska ändå. Ja, ja, allt är relativt.
Efter torsdagens VM-kvalfiasko, ser man fram emot söndagens fotbollsmatch, borta mot Spanien. Helt plötsligt är en vinst ett måste, om vi ska gå direkt till VM utan kvalspel. Och nu kan vi snacka om riktigt sen nattmatch. Klockan 02:45 startar det här. Blir och lägga sig tidigt, med klockan på ringning. Ska även försöka klämma in senaste Bondfilmen också.
Må så grankott allihop, och trevlig helg.