Hur långt detta inlägg blir, vet jag inte i skrivande stund. Har precis börjat trycka på mitt tangentbord. Men jag ska göra allt för att komprimera mitt innehåll över veckan som gått. Dock kommer det bli många bilder och en filmsnutt. Om “väder och vind” återkommer jag till. Använder även rubriker för första gången. Något jag vet min f.d. arbetskollega Ulla Grannas gillar. Saknar dig Ulla.
Men vi börjar klockan 03:00 på natten förra söndagen. Då for Ploen iväg med sin dotter, för att klä en blivande brud med följe. Grannkompisen skulle fixa med sminket. Nu skulle Ploen få lön för allt arbete, hon lagt ned på att sy kläder. Bilderna är klickbara för större storlek.

På väg

Ploen hemma igen runt niotiden. Dags för oss att åka iväg till Thong Pha Phum, som ligger i Kanchanaburi-provinsen. En resa på dryga fyra timmar. Brukar dock inte räcka, då man ska stanna för käk, sedan vet man inte hur det är med trafiken. 

Med på resan, var Ploens syster Mam med man och en kompis till systern. Framme vid målet skulle vi hyra ett hus, med fyra rum. Resan gick bra, och väl framme åkte vi till kontoret för att hämta nycklar. Ett otroligt stort och vackert område, med mängder av hus att hyra. Utan att veta om det, dyker Ploens dotter med familj upp. Även en äldre syster till Ploen åkte med dem. Riktigt kul och överraskande var det.

Klicka på en bild för större storlek och bläddra därifrån (23 bilder)

Dammen

Efter att vi installerat oss, for vi till den stora dammen, Vajiralongkorn-dammen. Hur stor den här dammen är, i förhållande till andra som finns i världen, vet jag inte. Men stor och präktig var den hur som haver. 92 meter hög och 1019 meter lång. Ville man över till andra sidan, kunde man få låna en cykel för 10 Thb. Samma pris för för alla. Bra.
På kvällen festade vi med mycket god mat och dryck. Det var ju även fars dag i Sverige. Så då fick man gratulera sig själv. Gick ju bra det också. Morgonen efter, skulle vi upp tidigt. Klockan på ringning 07:00 för att en timme senare bege oss till Pilok.

Klicka på en bild för större storlek och bläddra därifrån (31 bilder)

Pilok

Pilok är en liten gammal by, som ligger i en liten dalgång. Här bodde tidigare arbetare som jobbade i de gamla tenn- och volframgruvorna i närheten. Dock upphörde verksamheten i början av 90-talet, då priserna sjunkit mycket, efter en marknadskrasch 1985. Sedan dess har Pilok sett en uppgång i lokal turism, troligtvis för dess närhet till naturen, det kallare vädret på grund av den höga höjden, och den lättsamma atmosfären som byborna odlat genom åren. Detta var lite fakta jag hittade på nätet.

Alla husen som vetter mot vattnet är små guest house, där man kan få hyra sig ett rum, eller inta mat. Här finns alla typ av boenden.

På baksidan av husen, finns gågatan, med mängder av butiker och små matställen. Ett trivsamt, idylliskt område med små pittoreska hus. Trevligt bemötande av de vi träffade och pratade med. Överallt kunde man köpa en lite speciell ljuslykta. Kanske det var en sådan lykta gruvarbetarna använde förr. Hit skulle jag mycket väl kunna återvända för ett par nätter, om det inte vore för vägen hit. Bilder från Pilok, finner du längre ner.

Vägen till Pilok

Nu kommer jag till rubriken “när väder och vind får bestämma”. Från området där vi bodde, är det dryga sex mil. På riktigt slingrande vägar, med rejält tvära kurvor var asfaltsvägen riktigt bra. En väg byggd mitt i en grönskande skog. Eller kanske är djungel ett bättre ord. Men sedan började eländet. Troligtvis med hjälp av väder och vind, blev vägen nästan omöjlig att ta sig fram på. Fortfarande backig, kurvig och smalt. Här kunde man nästan tro det varit ett rejält bombanfall. Stora hål i asfalten som man fick åka slalom emellan. Ibland gick inte det heller, då fick man krypköra över det hål som var minst av dem. Och då var det ändå stort. Oftast kunde man bara köra på ena sidan av vägen. Fick man möte då, vilket hände, då var det illa. Jag har svårt att sätta ord på hur dålig vägen var. Man måste uppleva det själv tror jag. Tänkte rekvirera en helikopter, för det skulle vara enda sättet för oss, att komma till Pilok. 

Efter att ha stannat till vid ett rastställe med strålande utsikt över nejden, fortsatte vi vår färd. Då fortsätter eländet, men upptäcker ganska snart att något är på gång. Vägarbete? Mycket riktigt. Ny tjock cementväg är på gång. Längre fram passerade vi där vägbygget var i full gång. Men fortfarande mycket dålig väg. Ploens lilla Nissan fick verkligen jobba, för att vi skulle komma fram. Att den fortfarande är hel och inte tog skada, är ett under. Ett stort under. Ploens systers man som körde, fick jobba även han med ratten. Och vet ni vad. Vi var tvungen att ta samma väg tillbaka. Någon annan väg till Pilok, finns inte. Men förhoppningsvis, kommer det bli en bra och fin väg dit. Men det lär väl dock ta tid.


Filmen är 2:13 min. lång.

Vattenfallet och detta med olika priser 

På väg hem, skulle vi till ett vattenfall. Åh nej, tänkte jag. För jag visste, att det skulle betyda mer inträde för mig som turist, vilket jag inte kan acceptera. Väl framme, konstaterar jag att priset är 40 THb för thai, och 200 Thb för mig. Nu hade vi lagt pengar i en gemensam kassa för alla utgifter, vilket innebar att inträdet skulle tas från den. Visade och sa vad jag tyckte om skillnaden gällande inträdet, men de ryckte bara på axlarna typ. Förbannad, följde jag med till vattenfallet. Och det kan jag säga, det hade varit mycket roligare att se vattnet från kökskran rinna i tio minuter. Ett litet ynka vattenfall var det jag fick se för 200 Thb. Det enda jag fotograferade, var vakten i sin kur vid vattenfallet. Han var mer intressant där han satt och troligtvis hade tråkigt. Säger ingenting om att man får betala, men det ska vara lika för alla i så fall. Men man tycker att turister har gott om pengar, och då kan de betala mer. Man ska ta seden dit man kommer och det köper jag till 100%. Men det här att skilja på folk och folk, gör jag icke. Minns parken utanför Bangkok vi besökte i våras. Där kunde man läsa att entréavgiften var en viss summa. Bra tänkte jag, lika för alla. Men sedan när vi skulle betala, sa man att om thai kunde visa leg, skulle de få 50% rabatt. Om det inte var mer. Snacka om att lura turister. Ibland skriver man entréavgiften för thai med thailändska siffror, så en turist inte ska förstå. Men för turister skriver man med siffror. Ja, ja. Nog ältat om detta och vattenfallet. Ploen blev lite sur på mig, men det går nog snart över.


Klicka på bilden för större storlek.

Totalt sett var det ändå en mycket trevlig resa. Ploens svärson är nog lite sugen på att återvända till Pilok. Så vad vet man. Kanske man är på väg dit om något halvår igen. Fick sätta ännu ett par nålar på min karta över ställen jag varit på. Börjar bli en del nu, utspridda över landet. Ibland glömmer jag dock bort och markera. Men inte den här gången. Avslutar nu resan med lite bilder från Pilok.

 

Klicka på en bild för större storlek och bläddra därifrån (52 bilder)


Nu ska jag strax sätta punkt. Blev ett litet längre inlägg, än vad jag hade hoppats på från början. Men så är det ibland. Tisdag till torsdag, har vi haft kallt och blåsigt här. Så pass kallt, att jag frös. I alla fall den dagen det blåste kyliga vindar. Några fläktar behövdes inte, så då passade det bra att rengöra dem. Har känt av lite abstinens i några dagar nu. Kulmen kom igår torsdag. Jag har ju ingen bok att läsa längre. Deckarna av Anna Janssons med Maria Wern är slut. Även hennes senaste två deckare, med Kristoffer Bark i huvudrollen är lästa. Eftersom biblioteket inte har Jonas Moströms deckare som E-bok, så fick jag inhandla den senaste från nätet. Så nu mår jag gött igen. Hoppas ni gör det också. Trevlig helg.   

PS…veckan avslutas som den började. Med sminkning och påklädning av en brud. Men den här gången hemma hos oss…DS

Klicka på en bild för större storlek och bläddra därifrån (4 bilder)