Mossa, mossa på er alla människobarn

Vi fortsätter på den inslagna vägen, och kör en dagboksvecka till. Har blivit lite inspirerad av Ulf Lundell och bokserien Vardagar. Även om originalet är bäst, så kan det ändå vara kul och testa.  

Alla bilder på sidan är klickbara för större storlek.

Lördag 22 maj

Dagen efter ännu en födelsedag. Jag är glad att man inte känner sig ett dugg äldre, och att barnet inom en fortfarande är still going strong. Vi avslutade dagen igår med att äta ute, bara Ploen och jag. Övriga familjen är i Rayong på ännu en resa. Jag får passa på att än en gång, tacka för gratulationerna som flöt in på FB igår. Bland grattisarna, även en liten filmsnutt från före detta arbetskamrat Malin. Tror ni förstår vad det går ut på, när ni ser den. Kul hade vi om inte annat. På med ljudet. 

Fick ett annorlunda besök idag. Ploen satt ute och rensade grönsaker. Hon kom inrusande och sa, kom ska du få se. Upp på övervåningen, och när vi kikade ut genom ett av rumsfönstren, satt där två små apor. Vad det käkade, har jag ingen aning om. Så illa får vi hoppas det inte är med mat för dem, att de måste börja käka på husen. Funderade ett tag på om det kan ha varit ett termitbo, de hittat. Men det var svårt och se, om så skulle vara fallet. Hur som haver, så drog de sedan vidare över hustaken. 

  

Lördagen för övrigt gick i lugnets tecken (som vanligt). Mat hemmavid, en kund, ingen vattning då det regnade lite, VM-hockey, fotboll, trav, dusch, lopplådan, bokläsning och sedan godnatt.

Söndag 23 maj

Rengöring av några fläktar. Behövligt. Ner till byn för pengauttag, inköp av lite matvaror.
 
Såg en thailändsk film, The Cave. Handlade om räddningsaktionen av fotbollslaget som fastnade i en grotta. Kändes lite extra, då jag själv har varit precis utanför grottan. Stängt då på grund av pandemin, men ändå. Kommer inte glömma känslan då jag var på plats. Lätt och bli religiös då.
 
Ploen fixade en tandläkartid. Mitten av juni. Bättre än inken tinken. För övrigt i stort sett samma avslut på dagen som igår lördag. Frågade Ploen, om det var okej för henne om jag såg på lite ishockey och fotboll. Man kan få lite Ågren, då det blir så sent med matcherna här. Are you happy, i am happy svarade hon. 
 

Måndag 24 maj

Väcks av telefonen som säger att det är dags att kliva upp. I helsike heller och ligger kvar 45 minuter till. I duschen hör jag ambulansen komma med full fart, och tut-tut på. En halvtimme senare kommer den tillbaka med samma fart och tut-tut. Känner alltid en oro när den kommer på vår gata. Vet inte varför. Hoppas ambulansfärden slutade bra. Ploen har varit uppe tidigt och sitter vid sin symaskin. Hon har till och med hunnit vattna lite på morgonen. Hon brukar pyssla och möblera om lite i trädgården vid den tiden. Det märker jag när det är dags för mig, att vattna på kvällen. Vissa växter har bytt plats. 
 
Apropå vattna. Måste bara berätta vad jag såg igår, när jag vattnade. Där kommer en kille på sin moppe. Tvärstannar och kliver av. Ser hur han går ut mot träsket och börjar jaga något. Strax ser jag att det är en ekorre. Det slutar med att ekorren hoppar upp på hans arm. Han tar ekorren och stoppar ner den i sin midjeväska. Ser att han får pressa lite för att få ner den. Ser absolut inte kul ut. Ska ekorren bli käk tro? Berättar för Ploen vad jag sett. Frågar om man äter ekorre. Men nej svarar hon. Troligtvis hamnar den in någon bambubur som “sällskap”, precis som vi har undulater i bur hemma. Stackars ekorre. Dock kan jag tänka mig att de ute på landsbygden, äter ekorre. Skulle inte förvåna mig.
 
Blev en skvätt läsning av Lundells Vardagar 5. Har kommit fram till maj 2020 nu. Kan även läsa allt på ST.nu tack vare Kent Ödèn, Matfors. Tack Kent för den möjligheten. Du vet att du har en minst en middagsbjudning innestående, när du kommer hit. Man vill ju gärna veta vad som händer i byn, som man flyttade till 1982. Läser och hör, hur min gamla arbetsplats upplöses likt en brustablett. Tragiskt, men glad att det löser sig för dem med nya jobb. Mina sista arbetsår med dem, kommer aldrig upplösas och glömmas bort. Personer som har betytt mycket för mig. 
Ännu en dag i landet LOS börjar gå mot sitt slut. Måndagen likt alla andra dagar. Tråkigt? Nej inte alls. Försöker njuta av tiden så mycket det bara går.
 

Tisdag 25 maj

Ulf Lundell skriver:

  Din vardag är och förblir
oredigerad
Planerad kan den vara
men redigera den kan du
aldrig
 

 

Onsdag 26 maj

Lillördag, så även här. Lustigt med ett sådant ord. Hade jag avstavat det, hade det blivit 3 l i ordet, lill-lördag. Men faktum är att jag sett people skriva “lilllördag”, utan avstavning. Som synes igår, var det en lugn dag. Kunde inte låta bli att ta med citatet från Lundell och Vardagar 5. Det är väl så det är. Ploen var förvisso iväg med grannkompis, för att kika på lite plant. Bilen blev hämtad för att få sig en rostskyddsbehandling. Men det var vad som hände. Okej då, elräkningen kom också. Den sticker iväg nu, när man har aircondition på under nätterna.

Trött idag om inte annat. Blev sent, då det var hockey-VM och Tre kronor-Schweiz, 7-0. Såg dock bara de två första perioderna. Det var ju ett fall framåt, jämfört med de två första förlustmatcherna. Än har vi inte märkt av den tropiska cyklonen “Yaas” som ska vara på väg in. Verkar som det är de södra delarna som påverkas mest. Man har varnat för mycket kraftigt regn, i bland annat provinsen Phetchaburi som ligger nästan granne med Samut Sakhon. Så vi får väl se vart det landar.  

Fram med snabeldraken och städning av husets två våningar. Ploen gick upp till kammaren tidigt ikväll. Redan vid sjusnåret. Såg trött ut. Fler Covidsmittade upptäcks i Thailand. Får man tro den statistik som finns på nätet, är idag (26 maj) endast 989 618 personer färdigvaccinerade här i landet. Det är 1,5 procent av befolkningen. Med andra ord, kommer det här att ta tid. Ser ut som man prioriterar turistområdena, så att man kan börja ta emot turister där igen. Ploen ska hur som helst få sin andra spruta nu på lördag, den 29 maj. Ingen TV ikväll. Däremot bokläsning. Vill bli klar med Lundell, så jag får sätta tänderna i den senaste boken med Maria Wern. 

Torsdag 27 maj

Började morgonen med att försöka ta reda på om den cyklon som ska vara på väg hit. Det jag fick reda på, var att cyklonen Yaas igår, hade nått Indiens östkust.  

Ännu en sen kväll och natt, hockey-VM. Men fasiken, man har ju inget jobb att gå till, så spelar roll. Ploen är i alla fall happy. Det är viktigt. Såg under dagen en dokumentär om Leonard Cohen, Marianne & Leonard: Words of Love. Vacker, tragisk. Bodde på en grekisk ö, Hydra. Mycket vacker ö. Skulle gärna vilja åka dit. Han levde ett hårt liv den kära Leonard. Många kvinnor och mycket droger. Men så fanns där kärleken till Marianne i åtta år. Även när de inte var tillsammans längre. Mycket vackert. De gick båda bort med tre månaders mellanrum. 
Ännu en växt har hittat hem till våra övriga växter. En kaktus. Fann den idag när jag vattnade. Och kan ni gissa vad jag såg mer? Nej, det är klart ni inte kan. Jo, vi väntar bananer igen. Dessutom växer det upp nya bananplantor ur de gamla, som Ploen tidigare kapat ner. Man ser i vissa blomkrukor, vad fort vattnet dunstar från en vattning till nästa. Dessutom är jorden så hård och kompakt, att det blir svårt för vattnet att tränga ner. Såg det när jag vattnat på ett ställe, och Ploen sedan var där och luckrade upp jorden. Det var alldeles torrt under. Otroligt ändå hur växter kan anpassa sig till sin omgivning, och ändå växa, må bra. Avslutade dagen med en kund som ramlade in i butiken. Får hoppas det genererar några Thb till Ploen.   

4 bilder

Fredag 28 maj

Vaknade upp till ett ihållande regn. Vid halvtiotiden på förmiddagen hade det upphört. Har inte hört eller läst något mer om cyklonen. Annars har det som ni sett, varit en lugn vecka. Hemma mest och läst på dagarna. Fläkten har fått jobba, vars propeller egentligen bara blåser varmluft på en. Måste ta cykeln någon dag till DoHome, och se om de har prylar, så att man kan bygga sig en enkel AC-anläggning. Låda, fläkt, plaströr och kylklampar. Kommande helg, ja ingenting schemalagt. Mer än att Ploen ska få andra sprutan imorgon lördag. Hockey-VM struntar jag. Så dåligt som de spelar. Var är alla NHL-spelare? Är det pandemin som sätter stopp, eller vad är det frågan om? På söndag är det trav och Elitloppet. Årets höjdpunkt när det gäller svenskt trav. Så tråkigt bara att det blir utan publik. Men bara att acceptera. Med det, så sätter jag punkt för den här veckan. Må så grankott allihop, och trevlig helg.