Sawasdee krab

Mossa, mossa på er alla människobarn. Den här veckan kommer jag testa att skriva varje dag, likt en dagbok. Annars brukar jag på fredagarna, göra någon slags sammanfattning över veckan som gått. Vi börjar direkt med start förra söndagen.

Söndag 16 maj

Inte mycket gjort från min sida. Som vanligt. Bilen kvar på verkstaden. Tog en cykeltur på söndagen till byn, för att köpa hem lite mer kaffe och ta ut pengar. Kan nu äntligen cykla utefter den stora vägen. En mindre väg bredvid, har nu fixats till och fått asfalt. Tyvärr kan man få möte av mopedister som kör åt motsatt håll. Mycket vanligt här på många vägar. På vägen hem, kom jag och tänka på att det var längesedan man såg någon varan. Två kurvor senare, dyker en liten rackare upp på väg över till andra sidan. Dock tvärvänder den och sticker tillbaka varifrån den kom. Aporna var det också ett bra tag sedan, som jag såg.  

Apropå bilen. Fick se ett par filmer på skadorna på bilen. Aj, aj, aj….det var inte roligt att se. Mycket rost både här och där. Himla tur att det inte hände något allvarligt, när vi var ute och körde. Ploen pratar om en reparationskostnad på typ 20 000 Thb. Suck. Sent i säng, fotbollsderby mellan Hammarby och Djurgården. Slutade 2-2.

Alla bilder på sidan är klickbara för större storlek.

Måndag 17 maj

Gick upp tidigt idag. Redan klockan 06:00. Vad är det som händer i käften på mig? En till tand som lösgjort sig på nederkäken. Glugg, tand, glugg. Så ser det ut just nu. Man mår dåligt, skäms. Var det något jag ondgjorde mig för i samband med resan hit, så var det mina tänder. Saknar min tandläkare Emma Svensk nu. Är det den här förbaskade tandstenen som påverkar statusen tro? Eller är det någonting här i landet som stör? Maten? Vitaminer? Värmen? Man blir mycket fundersam. Måste uppsöka en bra tandläkare här i stan. Alla kan ju inte ha stängt nu under pandemin. Måste checka av det här nu, en gång för alla med Ploen. 

Boken Vardagar 4 är nu lagd till handlingarna. Sedan får Vardagar 5 vänta lite. Före klämmer jag in boken Den underjordiska järnvägen, som handlar om slaveri, för att sedan kika på TV-serien The Underground Railroad. Anses vara den bästa serien på flera år. Har fått mycket bra kritik. Ska bli kul och jämföra boken med TV-serien. 

Tror hela familjen geckos var ute och käka ikväll, mamma, pappa barn. De mindre tror jag får se upp, för större geckos kan visst äta upp dem. 

 

Ännu en sen kväll. Stavas Östersund-AIK.                                                                                                                                                          

Tisdag 18 maj

Hoppa ur sängen och in i duschen 07:30. Somnade sent, säkert runt 02-tiden. Skönt med en vinst för AIK, 1-2. Efter matchen, läste jag klart boken Den underjordiska järnvägen. Hur ska man någonsin kunna utrota slaveri? Började idag att gå över till TV-serien. Såg två avsnitt. The Underground Railroad finns på Amazon prime video. Naturligtvis ingen kanal jag har, men det finns ju andra sätt. Varje avsnitt är på dryga timmen, så två avsnitt varje dag, får räcka. Aftonbladets Karolina Fjellborg skriver:
“Men med sina tio långa, tunga och ofta långsamma avsnitt, sitt brutala innehåll och sina storartade visuella kvaliteter, är den för överväldigande, för smärtfylld, för påkostad – och för bra – för sträcktittning”. Kan bara hålla med om det efter dagens två avsnitt. 

Ploen fick samtal om bilen idag. Börjar bli klar. Reparationsbudgeten verkar tydligen hålla, runt 20 000 THb. Cirka 5 300 kronor. Från och med nu, blir det att underredsbehandla den minst två gånger per år.

Butiksdöden fortsätter. Enstaka reparationer bara. Byxor som ska kortas, eller minskas i midjan. Några bröllop är inte och tänka på just nu. Hoppas man kan släppa på alla restriktioner, så att Vardagar Thailand, kan få återgå till något så när default läge.  

Lundells Vardagar 5, har nu fått ersätta boken om slaveriet. Kan delvis känna igen mig själv en del, när man läser Vardagar. Bra eller dåligt, ja de får de lärde tvista om. Säkert i all oändlighet. 

Såg igår på Facebook, att en före detta arbetskollega går i pension. Väl unt för henne, men säkert ett oerhört stort tapp för kommunen. Har haft många oförglömliga arbetsstunder tillsammans med dig. Våra sittningar i före detta PIM-salen på Åkersvik, är ett exempel. Där satt vi och tvättade texter, fika och skrattade. Så välkommen in i klubben Ulla Grannas och vår gemensamma arbetsgivare numera, staten.

Sommar i P1 med start i juni månad. Är det något radioprogram man längtar till, så är det just Sommar i P1. Nu kan man fram till 23 maj, lyssna och rösta på vem som ska bli Lyssnarnas Sommarvärd 2021. Åtta kandidater. Inte lätt. Valet står mellan två stycken. 

Idag skulle X ha fyllt år.

Onsdag 19 maj

Pling plong. Det ringer på klockan till shoppen. En kund? Går och kikar. Där står brevbäraren med ett paket. Känner igen på en gång, att det kommer från Sverige. Ingen som förberett mig, på något paket. Ser vem som är avsändare. Då börjar det gå upp ett litet ljus. Öppnar och finner en födelsedagspresent från mina tidigare bästa arbetskollegor Jeanette och Malin. Nu behöver ingen fråga varifrån jag kommer, när jag är på byn eller i stan. Än en gång stort tack tjejer. Ni värmer alltid mitt hjärta.

    

Apropå värme, så fortgår den här också. Till och med Ploen suckar. Welcome to Thailand säger jag, och småler. Termometern (om den går att lita på) visar på över 30 grader varje dag nu. I skuggan alltså. Bara och gilla läget. 

Blev Ploens hemlagade Tom yum idag till middag. Läser på Wikipedia att orden “tom yum eller tom yam” kommer från två thailändska ord. Tom hänvisar till kokprocessen, medan yam betyder blandat. Som ni redan säkert känner till, är detta en av mina absolut bästa maträtter här i Thailand. I Sverige toppar bruna bönor med fläsk. 

Fick tillbaka bilen hem idag. Slutnota 19 850 Thb. Finns det radhusbiff (blodpudding) i Thailand?

Avslutar onsdagen med två avsnitt av The underground Railroad. Del tre var ruggigt brutal. Del fyra precis tvärtom, lågmäld. Skönt med ett sådant avsnitt, om man ska orka med och se hela serien.

Torsdag 20 maj

Vaknade ännu en natt runt fyratiden. Det tar sedan ett bra tag, att somna om. Förstår inte varför jag inte kan få sova, fram tills klockan på telefonen ljuder?  

15 juni kl. 02:00, 18 juni kl. 20:00 och 23 juni kl. 23:00. Det är datum och klockslag (lokalt här i Thailand) man får rikta in sig på, nästa månad. Sveriges gruppspelsmatcher i EM-fotbollen. Har vi tur, kan det bli fler sena kvällar, nätter.

Sitter vid datorn på eftermiddagen, då jag hör grannfrun kommer in. Ploen ropar på mig. Går ut i butiken. Då får jag se grannfruns man stå utanför, med en låda i händerna. Sjunger Happy Birthday och ger mig lådan. Som det ser ut, är det fikabröd av något slag. Har inte smakat på det än. Gör det imorgon fredag. Brukar småprata med honom ibland när jag är ute och vattnar. Han kan mycket lite engelska, men det räcker för att veta att vi mår bra båda två. Hur som haver, blir man glad och tacksam för sådana grannar. 

Käka stark mat idag, vilket magen kanske inte gillade. Snurrar lite som en centrifug innanför naveln. Tar med mig en vattenflaska upp till sovrummet och läser en stund. Därefter dusch och godnatt.

Fredag 21 maj

Blev uppvaktad med tårta och present när jag kom ner på morgonen. Tårta som Ploen gömt hos grannen. I present fick jag kallingar. Märkta måndag till söndag. Jag sa till Ploen att i Sverige har vi 12 kallingar. Hon tittade frågande på mig och sa, tolv? Ja sa jag, januari, februari, mars……Hon skrattade och skakade bara på huvudet. Så lär det väl ramla in en del grattis på FB också idag, kan jag tänka mig. Får skicka några tackens ord imorgon på FB.

3 bilder


Nu ska vi sy ihop den här veckan. Kanske inte den roligaste av veckor man upplevt. Men med present från Sverige, uppvaktning av Ploen och granne, så fick veckan lite guldglans ändå. Man får tänka på att, allt kan vara så mycket värre. Så var det ju löning också, från arbetsgivare staten. Valutan här börjar sakteligt klättra uppåt. Ska den nå 4,0 innan året är slut tro? Just nu ligger den på runt 3,77. Alltså 377 Thb för 100 kronor. 

Nu gör man sig redo för trav och vad det nu kan bli i helgen. Troligtvis väldigt lugnt. Absolut ingenting inplanerat. Kanske en cykeltur för att få lite rörelse på kroppsdelarna. Eller varför inte unna oss en måltid ute? Var ett tag sedan. Nu stämplar vi ut. Ser att klockan är 11:30. Må så grankott allihop, och trevlig helg.