Sawasdee krab

Förra helgen gick vi i Sverige över till sommartid. Perfekt att det nu bara är fem timmar som skiljer oss åt, tidsmässigt. Framför allt när man vill titta på idrott som börjar typ klockan 19:00. En timme gör väldigt mycket, om det är mitt i natten här. 

Glad Påsk på er förresten. Påskafton idag. Nu är vi inne i april månad. Den här månaden har redan en del hållpunkter. Thailändska nyåret till exempel. Samt att jag nu ska förbereda mig för ännu ett år här i Thailand. Den 19:e maj, nästa månad alltså, går min extension ut. Så innan dess, måste jag fixa ett nytt om jag vill stanna ett år till. Hoppas det går lättare och smidigare nu den här gången, än förra året. 

Alla bilder på sidan är klickbara för större storlek.

Måndag

Natten mot måndagen, försökte jag kika på Sveriges VM-kvalmatch i fotboll. Men jag kände att tröttheten tog över. En lång dag med oerhört mycket värme, gjorde sitt och jag kröp till sängs istället. Läste lite innan ögonen föll ihop. Måndag betyder också resa in till stan och Makro stormarknad. Sedan var vi ju bara tvungna att söka upp konditoriet, för inköp av lite läckerheter. Dock blev det ingen tårta den här gången. Även om de såg goda ut. Blev några bakelser och kakor, som jag vet faller mig i smaken. Här betalar man 50/50, så det blev billigt för oss. Sedan hem för att äta sen lunch. Även om jag inte direkt var hungrig. Blir sällan det i värmen. Sedan på eftermiddagen, kom Ploens tjejliga hit. Mat och tjatter. Det blev sedan tidigt i säng, för att vara mig. 

3 bilder


Mediotek Sundsvall-Samut Sakhon

Hur går den ekvationen ihop, kan man undra? Den gemensamma nämnaren heter kaffe. På jobbet, hade man ständigt en mugg med kaffe från kaffeautomaten. Här kanske inte ständigt är det rätta ordet, men ofta. Trots värmen, så blir det ett antal muggar per dag. Nescafé i pulverform. Billigt dessutom, jämfört med hemma i Sundsvall. På Willys, får jag 10 påsar för samma pris som här. Men här får jag 40 påsar. Ofta har de dessutom extrapriser. Köper det som inte är så mycket socker i. I över ett år, har vi nu samlat på dessa tompåsar. Buntar ihop dem med 20 i varje bunt. Har han gått och blivit tossig på äldre dagar? Nej, men Ploen kanske. Hon tyckte vi kunde spara på dem, uti fall att Nescafé kör med någon drive, typ “samla 100 påsar och få en bil”. Där tog jag kanske i med bilen, men ni fattar vad jag menar. Än har det inte blivit någon drive från Nescafé, men påsar. Törs inte räkna hur många buntar det har blivit fram till dags dato. Men det är många kan jag lova.

Klart vi måste ha med lite väder också

Varmt

Mycket man inte visste

Fia med knuff har sina regler, Monopol likaså. Att besöka tempel är inget undantag. Här finns det en del regler som jag absolut inte kände till. Kanske lika bra det. För jisses vad jag har syndat. Detsamma gäller tempelreglerna här nedanför, som jag helt enkelt stulit från annat håll. Får väl i värsta fall bikta mig hos någon munk, om det nu går. En regel jag reagerade på, är att som kvinna får du inte röra munkar. Om du gör det måste munken gå igenom en lång reningsritual för att rena sig själv. Själv skulle jag inte överleva länge, om jag införde det mellan Ploen och mig. Då blev troligtvis hospital direkt, med sondmatning i en månads tid. Nåja, skämt åsido. Det är bara och gilla läget. Tror de flesta munkar har överseende med oss turister. Så länge vi eventuellt bidrar till templen med lite money. Cash is king. 

      

Tempelregler

Här är en guide till hur du kan vara respektfull när du besöker ett tempel i Thailand:

Thailand är hett, och Bangkok betraktas som den hetaste staden i världen. Besökare i landet kan ha svårt att vänja sig vid värmen och välja att ha korta shorts och skjortor. Men för att besöka och uppleva de cirka 34 000 öppna templen i landet krävs en viss klädsel för att behålla den buddhistiska kulturens helighet. Och det är inte bara dina kläder som behöver justeras; ditt beteende måste också hållas i schack för att inte hindra kulturen och människorna.

För kvinnor är kjol eller långbyxor som går nedanför knäna i ordning. Att täcka över axlarna är också ett krav. Kläder som är för snäva, till exempel leggings, är inte tillåtna. Genomskinliga kläder och ärmlösa toppar är inte heller tillåtna eftersom de avslöjar för mycket hud. Män har samma krav som kvinnor, men förväntas ha långa byxor och skjortor med ärmar. Större tempel har kläder till hands som du kan bära mot en liten avgift. Innan du går in i templet är det viktigt att ta av dig skorna vid dörren. Din hatt och solglasögon bör också tas bort av respekt. Men oroa dig inte för att ta av dig strumporna, eftersom de är acceptabla att bära i templen. Var tyst, vrid telefonen till ”tyst”. Respektfullt beteende inkluderar att hålla sig tyst eftersom templet är en helig plats där människor går för att be och följa buddhistiska ritualer, så spara dina tankar till efter att du har gått utanför templet. Glöm inte att fråga innan du tar bilder eller leta efter reglerna på ett skylt i eller utanför templet. Om du måste ta ett foto, gå inte för nära Buddha-statyn. Att ta selfies anses vara oförskämt.

Som med thailändska kulturella normer i allmänhet är det viktigt att inte peka på något med fingrarna eller fötterna, särskilt inte på en munk eller en Buddha-staty. Människor pekar inte heller på varandra eller ens på föremål och använder istället sin högra hand med handflatan uppåt för att indikera något. Du kanske undrar varför thailändare lägger så stor vikt vid beteenden, och det beror på att fötterna anses vara den lägsta och smutsigaste delen av kroppen. Så när du pratar eller sitter vid en munk får du aldrig sitta högre än honom. Kvinnor ska knäböja med tårna pekande bakom sig, medan män ska sitta med korsade ben.

Som kvinna får du inte röra munkar. Om du gör det måste munken gå igenom en lång reningsritual för att rena sig själv. Om du måste ge en munk något, lägg ner föremålet med din högra hand och låt munken plocka upp det. Kvinnor får inte sitta bredvid en munk och i vissa delar av templen får de inte komma in. Templet i sig är värd för en mängd olika buddhister från hela världen och det är viktigt att vara respektfull. Rör inte eller klättra på Buddhastatyer eftersom det anses vara mycket respektlöst. Om du är utlänning som vill respektera Buddha är det acceptabelt att böja sig för statyn eller munken. Men kom ihåg att hålla huvudet under Buddha-statyernas nivå, munkar eller nunnor eller till och med bilder av respekt. Om du vill gå med lokala thailändare för att respektera Buddha är det vanligt att göra en wai tre gånger. En wai är hur thailändare hälsar varandra, säger tack och respekterar. Det handlar om att placera dina handflator i bön medan du böjer huvudet något.

När du ser donationslådor kanske du vill ge pengar, men det är okej om du inte gör det. Andra sätt att stödja munkarna och templen inkluderar att köpa prydnadssaker i templet. Var dock försiktig med att ta ut små Buddha-statyer ur landet eftersom det är tekniskt olagligt. Men så länge statyerna inte är sällsynta eller antika kan du bara bli tillrättavisad.

[collapse]

12-18 april

Veckan då det är songkran, är skolbarnen lediga. Pratas nu om att eventuellt åka någonstans. Kanske det kan bli lån av ena syrrans hus i Phetchabun. Kan dock ställa till det lite, då jag samtidigt ska göra min 90-dagarsrapportering. Men egentligen ingen fara på taket, då jag kan göra rapporteringen,15 dagar före och 7 dagar efter utsatt datum. Har gjort det via webben nu de senaste gångerna, men nu har den sidan legat nere ett bra tag. Den information jag har snappat upp, säger att det ska fungera i april. Nja, det tvivlar jag på. Annars får jag väl åka till immigration och verkställa min rapportering.   

Så var det ju även…

Första april i veckan också.

Satt inne i stort sett hela dagen, och såg en för mig ny TV-serie. Första säsongen av Bosch. Plöjde alla tio avsnitten. Nu är det bara fem säsonger kvar. Bygger på Michael Connellys böcker. Riktigt spännande, in i det sista. 

Totalt off topic

Det här är så långt från Thailand man kan komma, men så roligt. Förra veckan, skickade jag den på Messenger till en del. Men jag måste nog lägga ut den, här också. Det handlar om varför män inte borde ha hand om rådgivningsspalter. Det får bli mitt påskägg till er.

Nästa vecka händer det saker här

Tänkte köra en liten tävling, där det ligger tre trisslotter i potten. Vem vet vad tre trisslotter kan generera? Så håll ögonen öppna nästa lördag. Hur det går på travet och V75 idag, återstår att se. Förra lördagen fick vi 6 rätt, men dålig utdelning. Annars har det som synes, varit en lugn vecka. Man orkar inte göra många knop när det är så varmt. Tycker nog även den här lilla kattungen också, som besökte oss i veckan. Trevlig helg på er alla människobarn. Än en gång, Glad Påsk.