Mossa, mossa på er alla människobarn
Skrivet fredag 15 oktober 2021 Publicerat: 16 oktober 2021

En vecka fylld av små, stora händelser, notiser, nyheter and you name it. Rörigt på vissa håll. Premiärministern sa en sak i ett TV-tal, men sedan blev det knappt ingenting. Eller så blir det kanske lite mer än knappt någonting. Man kan bli yr i bollen av ingenting tror jag. I onsdags var det precis fem år sedan, då den gamle kungen avled, 13 oktober 2016. Minns det så väl, då jag var på Arlanda på väg hit när vi fick besked om hans bortgång, strax före vi skulle kliva på planet. Landet var i en total sorg. Onsdagen var också dagen då jag var mycket trött. Det var ju svensk VM-kvalmatch i fotboll mot Grekland natten mot onsdagen. En sådan match vill man inte missa. Övriga brottstycken den här veckan man inte vill missa, kommer nu. 

Alla bilder på sidan är klickbara för större storlek.

Det fixade sig till slut

Läste man förra veckans inlägg, märkte du/ni kanske att den svarta färgen tog slut. Istället blev det att skriva med lila färg, som tydligen är default ersättningsfärg hos Apple. Tog en rövare och drog in till Samut Sakhon och en databutik där. Hoppades slippa åka till Apple i Bangkok. Jag han knappt säga svart färg, Apple, så stod två askar där på disken. Köp två, betala för en. Tack så mycket för det.   

Ser man på

13 provinser, där bland annat Samut Sakhon ingår, ska i slutet av oktober ha nått målet att 50% av befolkningen i varje provins, ska vara vaccinerade. Framgår inte om det är dubbelvaccinerade man menar. Men förhoppningsvis är det så. Fortfarande är min provins mörkröd. Tyvärr. 

Köra moppe utan hjälm går bra, men inte gå i skogen utan mask

Phu Kradueng National Park, öppnar igen från 1 oktober 2021 för turister efter COVID-19-utbrottet. Man begränsar besökarna till högst 1000 personer per dag. Besökare måste alltid ha ansiktsmask inne i parken, hålla social distansering, avstå från att samlas i grupper om mer än fem personer, ha full COVID-19 vaccination eller presentera ett COVID-19 test från RT-PCR-test eller antigentestkit (ATK) som inte är äldre än 72 timmar, registrera dig 15 dagar i förväg i QueQ-ansökan eller via ett registreringsblankett av nationella parkmyndigheter, och logga in på plattformen för Thai Chana (fritt översatt från artikel).
Plattformen Thai Chana, är en app som man använder för att checka in och ut från en butik till exempel. Samtidigt har myndigheterna koll (storebror ser dig), så skulle det uppstå smitta där jag varit, får jag meddelande om detta. Dock använder jag den sällan. 

Tänk er denna byråkrati för att plocka bär, svamp i Sverige. Kommer aldrig nedlåta mig att gå med på något sådant, som dessa regler. För att vandra i en skog? Ej heller vad gäller entréavgift till denna park. De ska ha 400 baht för en vuxen, 200 baht för barn. Thailändare vuxen, betalar endast 40 baht, barn 20 bath.

Mer öppning

I veckan höll som sagt Thailands premiärminister ett långt TV-tal. Landet ska börja öppna upp. Resenärer från minst 10 lågriskländer ska kunna resa in i landet utan karantän. Detta från 1 november. Enda krav är vaccinationspass och att man tagit ett PCR-test innan avresa. Sedan blir det tydligen också ett test när man anländer. Vet ej om det också är ett PCR-test. Man föreslår även att alkohol ska få serveras på restauranger, med start den 1 december. Samma datum gäller även för barer och nöjesställen. Men som alltid, är det viktigt att ta reda på vad som gäller när man ska åka hit, eller någon annanstans i världen. Regler kan ändras snabbt.

PS…Det bidde knappt ingenting,tyvärr. Thailand öppnar enbart för de länder som premiärminister Prayut Chan-o-Cha nämnde i sitt TV-tal, UK, USA, Kina, Tyskland och Singapore. Ett nytt möte om två veckor (?) kan kanske tillföra ytterligare fler länder..DS

Bananchips

Första av två bananklasar nedtagen. Ljuvligt goda dessa små rackare till bananer. Det vi inte själva äter upp eller ger bort, gör Ploen bananchips av. 

V75

Vinnarraden på V75 förra lördagen, ser ut som följer: 6-4-3-5-2-4-10. Förutom mitt vanliga tipsgäng, hoppade jag med ett annat som jag hittade på nätet. 10 andelar som kostade 115 kronor per andel. Tyckte kupongen såg bra ut. Lopp efter lopp satt som det skulle. Så även det sista. Vinst 379,50 per andel på satsade 115 kronor. Blev ju ingen skrällomgång precis, men man får vara nöjd med det lilla, som flickan sa.  

Dags att vakna igen

Så har då träsket vaknat upp från sin sömn. Dags att visa sig igen. Säckarna som man lagt ut tidigare, har genom väder och vind, vittrat sönder. Så de gör ingen stor nytta. Inte mycket att göra åt just nu. Man får hoppas de kan lägga ny dagvattenledning på vår gata, som man har gjort på andra ställen här omkring. Då är det rejäla cementrör man gräver ner. Säkert en meter i diameter.

Man bara smälter

Äntligen fick jag se några av valparna, som min vän hunden nedkommit med. Det blev åtta valpar totalt. De har inte fått upp ögonen än, och sov mest. Önskar man hade haft hjärta och tingat en valp. Men jag vet att det inte kommer fungera. Hur länge kommer jag kunna vara kvar här? Vill ju absolut inte att de ska vara en gatuhund i så fall. Åker jag hem, vad händer med hunden då? Orkar Ploen ha den som innehund eller? Nä, det är tyvärr för mycket frågetecken för att det ska kännas okej. Försöker tänka ur hundens perspektiv. Vad är alternativet för den lilla krabaten? Ett bra liv ett tag, för att sedan släppas iväg eller? Usch, orkar inte tänka på det. 

Får jag lov? Javisst svarade Kärcher

Sedan dansade vi tillsammans genom butikens alla fönster, både in- och utsidan. Som vanlig blev det så bra putsat, att en kund även denna gång, inte såg att skjutdörrarna var stängda. Berättade om Kärcher under tiden jag plåstrade om henne. Sa att jag köpt Kärchern hos Clas Ohlsson. Hon trodde genast att det var en man, som hon kanske kunde gifta sig med. Tyvärr var jag tvungen och berätta, att så var inte fallet. Hon fick artikelnr. 44-3800 av mig, samt vetskapen att det endast fanns ett begränsat antal kvar i Birstabutiken. Berättade att hon inte kommer ångra köpet. Ja, hon såg ju själv hur rena fönstren var, samtidigt hon kände på bulan i pannan.   

Nu drar vi in årorna

Avslutar den här veckan med att jag idag fredag, fått min andra dos vaccin. Ploen fixade så vi slapp åka in till Bangkok, och istället kunna åka till sjukhuset här i närheten av bostaden.

Bangkok kommer det ändå bli den 18 oktober med en övernattning. Ska ta rygg på Ploens svärson när han ska till tandläkaren. Ska tydligen vara en bra och billig tandläkare. Tandläkare överlag här i landet, är billiga. Områden med turister, har säkert en högre taxa. Ska bli spännande och se vad min nota slutar på.
Den här veckan har det med ett par dagars mellanrum, blivit två besök på McDonalds. Hur kunde det bli så? Troligtvis för att Ploens barnbarn varit här rätt mycket. Först mycket spelande på Playstation, som sedan avslutats med besök på McDonalds. Annars blir nog helgen likt alla andra helger. Travet, kanske någon cykeltur runt byn. Fotbollsderby på söndag, Hammarby-AIK. Får man inte missa. Vänster bihåla är vaken likt en vulkan med utbrott. Smärtstillande som får dämpa smärtan till en lagom nivå. Hoppas det försvinner efter tandläkarbesöket till veckan. För det är där skon klämmer. Annars en vecka som för en gångs skull, gått med snigelfart.
Må så grankott allihop, och trevlig helg.