Mossa, mossa på er alla människobarn
Skrivet fredag 22 oktober 2021 Publicerat: 23 oktober 2021

Alla bilder på sidan är klickbara för större storlek.

Förord

Hej på er i Svedala. Hoppas veckan har varit bra. Hur den har varit här, ska jag strax återkomma till. Först lite helt off topic. Tänkte visa er hur tokigt det kan bli, när man öppnar telefonen på morgonen och får upp notiser som ramlat in, som man kan ta del av. Vet inte om detta skulle vara så populärt. 

Något som är populärt, är att vila en stund under vår bil. Vi pratar om min vän hunden nu. Vill väl komma ifrån sina valpar ett tag, och få en stund för sig själv. Så fort vi öppnar grinden, kommer hon lufsande. Kelar en stund innan hon lägger sig tillrätta. Man undrar vad för känslor som snurrar i huvudet på henne?  

Vaccindos 2

Som jag skrev förra fredagen, så fick jag då min andra vaccindos. Blev rejält hängig tidigt på kvällen, och låg redan till sängs runt halvåttatiden. Vaknade strax efter midnatt med frossa och feber. Svårt att somna om sedan. Det är absolut inget synd om mig, bara så tacksam att kunna få bli vaccinerad i ett annat land, långt borta från Sverige. Lördagen blev mycket vila på soffan. Piggnade till så pass bra på eftermiddagen, att vi kunde gå ut och äta senare på dagen. Kom jag tidigt till sängs på fredagen, blev det tvärtom på lördagen. Först travet och sedan hockey för en gångs skull, Timrå-Djurgården. Så runt tvåsnåret efter midnatt, la jag ifrån mig telefonen efter att läst lite i min bok. Den här gången ingen deckare, utan en bok som heter Tunnel 29, som är en sann historia om en flykt under Berlinmuren. Somnade med regnet som öste ner utanför. Vaknade på morgon med regnet som öste ner utanför. Satt med Ploen i shopen och fikade på morgon. Skönt och känna svala vindar svepa in på oss. Regnet det öste ner utanför. Helt plötsligt kommer en stor apa spatserande på ledningarna utanför. Synd bara att jag inte hade kameran i högsta beredskap.

Bangkok, here we come  

I måndags for vi till Bangkok med en övernattning på Hilton hotell. Mycket trafik i vanlig ordning och en hel del vattensamlingar på sina ställen. Regnat ihållande, tre nätter i rad. 

I Bangkok stod tandläkarbesök på dagordningen. Tänker inte gå inte på någon större historik, vad det gäller mina tänder, men nu blir det lite nytt på nedsidan så att säga. Tror dåliga tänder går i arv. Eller inte. Ett par tänder rök, för att förbereda lite nytt. Bra liten klinik må jag säga. Otroligt duktiga på att lägga bedövning. Det jag ska göra nu, kostar en tredjedel mot vad det gör i Sverige. Om en vecka ska jag och Ploens dotter tillbaka dit för kontroll. Hon drog ut en visdomstand. Snart kan man le igen, utan att behöva skämmas. När vi kom hem i tisdags, blev det soppa för min del till middag. Ja, även ett par dagar till faktiskt.  

Bangkok är trots trafik och avgaser, en härlig stad. På måndagskvällen satt vi efter gatan, och käkade mat från hål i väggen. Hur gott som helst och naturligtvis billigt. Tror jag ska sluta skriva om hur billigt allting är. Huvudsaken man njuter av maten och tillvaron. Sitta som vi gjorde och äta är livet. Titta på människorna, känna atmosfären, nej det kan inte bli bättre. Sedan gick vi några kvarter bort och intog efterrätten. 

5 bilder

Att sedan kunna få bo på Hilton Hotell för 350 kronor natten, inklusive enorm frukost är inte helt fel. Visst priserna är låga nu på grund av pandemin. Men att vi kan bo billigt (nu var jag där igen), är tack vara Ploens dotter som tidigare jobbat där. Men det vet ni nog redan vid det här laget. De har bott till sig guldkort genom åren, vilket säkert genererar en hel del rabatt. Det är bara tacka och ta emot. Den här gången bodde vi på 27:e våningen. Sagolik utsikt över staden. Hela tiden trafik på floden. Starka bogserbåtar som drar fram långa pråmar. Eller se alla dessa taxibåtar, åka kors och tvärs utefter floden. Trots att det är tätt mellan husen, finns det även lite plats för rekreation, i typ av tennisbanor och bassäng. 

 4 bilder


Tomten kom tidigt i år, mycket tidigt

Fick ett tips på ett thaiforum på WT2 Edge översättnings hörlurar. 40 olika språk. Ska enligt utsago fungera mycket bra. Kan kopplas ihop med telefonen. Så nu kommer jag kunna prata engelska eller svenska, det översätts till thailändska som kommer ut ur telefonens högtalare. Personen kan antingen sedan prata in i telefonen, eller använda den andra luren som följer med. Så tack snälla tomten. Får återkomma när jag har fått dessa i min hand, med en ordentlig recension. Lär väl dock ta ett tag, har jag läst. Brist på komponenter på grund av pandemin.  

Ett med naturen

Gäller att hålla rent på golven här. Tappar man lite mat på golvet, och det passar myrorna, är de där ganska snart och tar för sig. Trots nät för fönstren, så är det snudd på omöjligt, att hålla myror och smågeckos utanför. Men som sagt var, det gäller bara hålla rent, så är det inte världens största problem. Man lär sig leva med att det är som det är. För mig är det inget bekymmer.

Thailand öppnar upp

Igår torsdag, nåddes vi av nyheten att Thailand öppnar upp. En lista med 46 lågriskländer kan nu åka hit utan krav på karantän, om man uppfyller vissa kriterier. Lite märkligt att länder som till exempel Polen, Finland, USA och England finns med på listan. I alla fall med tanke på, om man läser hur utvecklingen av smitta sker där just nu. Men cash i king. Det går inte att tolka det på något annat sätt. Premiärministern här, är mycket väl medveten om att smittan kan öka i landet, men pengarna är viktiga som han sa i sitt tal igår.  

Dock är det i mitt, och högst personliga tycke, för mycket runt omkring för att åka hit. Ett antal olika dokument man ska skicka upp på nätet, för godkännande så man sedan kan fortsätta boka sin resa. Här skulle det räcka med enbart ett vaccinationspass. Ta bort PCR-testerna, både innan avresa och när du anländer. För en familj kan det bli dyrt. Som en person skriver på ett forum, så kompenseras dessa dyra tester av att det är låga boendepriser. Ja visst, just nu är det så. Men hur kommer det se ut framöver på den fronten, då säsongen börjar här? Samtidigt som PCR-testerna finns kvar. Många vill självklart ta igen förlorade inkomster så fort som möjligt. PCR-testerna är ingen garanti på att du inte är smittad. Möjligtvis vid testtillfället. Men från bostaden och till det du ankommer hit, kan du mycket väl bli smittad. Men det är ju också något vi kommer få leva med. Vaccinationen gör ju bara att du blir mindre sjuk själv, men kan smitta andra. Även om smittorisken är lägre. Nu är jag ingen epidemiolog vilket världen ska vara tacksam för, men det känns som man kör med både livrem och hängslen här i landet, som någon uttryckte sig. Här nedanför kan man se vad som gäller nu för att resa in i landet, från och med den 1 november. Allt är dock inte officiellt än. Jag har lånat, kopierat, stulit texten från Kim Wadström som har ett forum på Facebook. Men som alltid, gå till Thailändska Ambassaden för senaste information. Bara för en liten stund sedan när jag sitter och skriver dessa rader, kom besked om att barn 12 år och äldre, behöver vara dubbelvaccinerade för att kunna resa in utan karantän eller Sandbox. 

Så här reser du till Thailand

Har plockat denna information från ett forum på Facebook. Källa: Kim Wadström

ALLT OM 1 NOVEMBER
– Sverige och alla skandinaviska länder reser in utan karantän

Nu är det klart, här är listan med de 46 länder vars vaccinerade medborgare reser in i Thailand utan karantän eller Sandbox/Blå zon.

✅ Det ser ut att bli enkelt att resa in i Thailand

CCSA skrotar inresetillståndet CoE den 1 november. Den nya plattformen Thailand Pass ska vara i luften då. Det innebär dock inte att den ska användas för inresor redan första november. Inresa och ansökan är två olika saker.

Processen är enklare än den beskrevs då den presenterades av thailändska UD.

✅ THAILAND PASS

Här är den nya plattformen, men den är uppe och synlig först den 1/11.

https://thailandpass.go.th

✅ HÄR BOKAR NI TEST

https://www.thailandpsas.com

✅ För att få ett Thailand pass gör du följande:

▪️Fyll i hälsodeklarationen T8.
▪️Fyll i immigration formuläret T6 (den lilla lappen på flyget).
▪️Ladda upp ditt vaccinbevis.

Därefter
▪️Verifieras vaccinbeviset av det thailändska smittskyddet DDC.
▪️Inom 1-3 dagar ska du ha fått ett godkännande.
▪️Då kan du ladda ned en QR-kod – det är ditt Thailand pass.

Vid inresa behöver du visa upp:
🔸Din QR-kod
🔸 Ett negativt testresultat på ett PCR-test inom 72 timmar före avresa.
🔸 En bokning av SHA+ eller ASQ första natten där du väntar på testresultat.
🔸 Att du laddat ned och registrerat dig i appen Mor Chana (finns i Appstore och Google).
NYTT: En försäkring som täcker covid och vård för 50 000 US dollar. Kravet är alltså halverat, men det spelar ingen roll för oss, svenska försäkringar är bättre och har ingen limit.

✅ Övergångsperioden
Ni som ska resa in första veckan i november ska fortfarande söka CoE. Ni måste ha minst tre dagar på er för att hinna få det nya passet som inte är i luften förrän den 1/11. Tänk också på att nya plattformar alltid har barnsjukdomar.

✅ Tre olika sätt att resa
Alla som flyger in gör det med ett Thailand Pass. Men därefter delas vi upp i tre olika grupper:
🔸Vaccinerade resenärer från lågriskländer reser in i en blå zon.
🔸I Bangkok tar hotellets transfer er till en testcentral där ni tar ett PCR-test. På Phuket görs testerna så länge direkt utanför flygplatsen.
🔸Därefter åker ni till ert bokade SHA+hotell och stannar på rummet 6-24 timmar tills testresultatet kommer med e-post.
🔸 Vid negativt test reser ni sedan var ni vill.

▪️Vaccinerade resenärer från alla andra länder reser in i en blå zon, bor på ett SHA+hotell och rör er fritt i 7 dagar medan ni tar två test. Efter andra testet reser ni fritt.

▪️Ovaccinerade tar två test och stannar 10 dagar på ett karantänhotell. Efter det sista testet kan ni resa fritt till en annan provins, men kommer därefter att vara tvungna att ta nya test för inrikesflyg och vid provinsgränser.

[minimera]

Första bilden visar vilka provinser som öppnar 1 november. Phuket finns inte med, då de redan har öppnat. Den andra bilden visar de 46 lågriskländerna. Den sista bilden visar de tre olika sätten att resa in i landet.

Slutord

Idag fredag är det helgdag, Chulalongkorn day. Flesta myndigheter har stängt idag. Man kanske ska passa på att gå ut och äta lite mat (soppa) någonstans, och njuta av den här dagen. På måndag är det Bangkok igen som gäller. Dock utan övernattning. Annars blir det väl en helg som alla andra helger. Ni vet, trav, fotboll och vad mer som kan dyka upp. Annars känner jag mig nöjd med den här veckan. Det är bara att fortsätta på den vägen och hoppas att kommande vecka blir bra den också. Även för er. Må så grankott allihop, och trevlig helg.