Första veckan har då passerat på det nya året 2020. Vill gärna åter…….vad skrev jag nu? 2020 ska det ju inte vara, utan 2021. Ja ni ser, inte lätt med nya årtal så här i början. Vad var jag nu någonstans? Jo, jag vill återkoppla till förra veckans blogginlägg. Precis som jag lagt handen på sista bokstaven, sett till att det blir utlagt under natten, kommer Ploen med granntjejen Bee. Ja, hon bor lite längre ned på gatan och har en skönhetssalong. Klipper, fixar naglar m.m. Jag hade dagen innan pratat med Ploen, om att man får vänta med klippning nu, under rådande lock down. Men då sa hon att Bee kunde komma till oss, då hennes salong är stängd. Så på nyårsdagen, fick man en klippning i bostaden. Kanske något för Sundsvalls alla frisörer att ta efter, om man kan.

 

Alla bilder på sidan är klickbara för större storlek.

Bangkok

Förra lördagen for vi till Bangkok. Ploen var tvungen att köpa lite tyg och glitter, till ett jobb hon håller på med. Vi for till de där långa trånga gränderna, där det är full kommers överallt. Mycket är stängt i Bangkok just nu. Men inte dessa gränder, vilket är lite märkligt. Skolor, parker, pubar m.fl. är tvungna att ha stängt. 

Trafiken in till Bangkok var minimal än vad det brukar vara. På parkeringsplatsen där vi alltid parkerar, fanns det gott om plats. Dock var trängseln som vanligt i gränderna. Vi hade också fått beställning på stora actionfigurer till barnbarnet. Vilket inte var lätt att finna, trots det enorma utbudet i dessa gränder. Men i en liten gränd längst in, bland alla dessa oändliga gränder, fanns en leksaksshop. Där hittade vi våra actionfigurer. Efter lite käk, for vi så hem. Har väl aldrig sett så lite bilar som när vi åkte hem. Apropå käket. Ploen har en förmåga att träffa kända sångare, skådespelare när vi är ute. Inget undantag den här gången heller. Vid bordet bredvid oss, satte sig fyra personer. Tre män och en kvinna. Efter ett tag hör jag de säga att där sitter en utlänning. Mannen närmast mig frågade var jag kom ifrån. Ja, och sedan så var konversationen igång. Det visade sig att dessa fyra personer, var med i en TV-show här i landet. Ploen kände igen dem direkt. Så nu måste jag försöka se om jag kan se den på någon kanal här. De var mycket trevliga hur som haver, och vi skrattade gott åt varandras skämt. 

Skattjakt

För att Phupha, barnbarnet inte skulle få alla tre actionfigurer på en gång i en påse, hade jag ordnat en liten skattjakt för honom, här hemma. Han fick en lapp var han skulle gå. Vid första figuren, fanns ännu en lapp till nästa actionfigur. Ja, ni känner till det där. Hur som haver, blev det väldigt uppskattat. Tänkte han måste få jobba lite för dem. 

Nu något mindre rolig läsning

Tänk om regeringen kunde ägna lika mycket åt trafiksäkerheten i det här landet, som man gjorde för Covid-19 förra året, och som man fortfarande gör. Ja, om detta kunde man läsa i veckan här i Thailand. Enligt källor, grep man man nästan 900 rattfyllerister mellan den 29-31 december 2020. Säkert en siffra i underkant. Mellan den 29 december och 4 januari, rapporterar man om 2748 bilolyckor. 316 omkomna och massor av skadade. Motorcyklar dominerade typen av fordon som var inblandade i olyckor – 82%, följt av pickupbilar med nästan 6% och bilar med 3%. Rattonykterhet var fortfarande huvudorsaken till olyckorna med 35%, något mer än att köra över hastighetsgränsen med 33%.
Jag skrev i förra veckans inlägg, om att det kan bli 10 extra helgdagar här i landet. Allt för att få turister och inhemsk befolkning att resa mer, och därmed också konsumera mer pengar. Men dagen efter, kom ett uttalande om att ev. skrota den idén. Just med tanke på alla trafikolyckor. Ja, det svänger snabbt här i landet. Det som är sant idag, är inte det imorgon. Det gäller att hela tiden vara på tårna, för att veta vilka beslut som görs. 

Lock down

Andra tråkigheter, är att så många provinser nu är rödmarkerade. Det totala antalet provinser med Covid-19 ligger nu på över 50 stycken, med olika svårighetsgrader. I tisdags fick vi besked att det var lock down på Koh Samui. Förbjudet för restauranger i provinserna att servera alkohol. De får servera mat fram till 21:00, sedan är det take away som gäller. Samut Sakhon är en av fem regioner som ligger i topp. Finns på nätet vad som gäller i varje provins, då de själva kan bestämma rätt mycket.

Den 7 januari infördes reserestriktioner i fem provinser; Samut Sakhon, Chon Buri, Rayong, Trat och Chanthaburi. Restriktioner kan innebära krav om hälsokontroll, friskintyg och karantän eller att en person nekas resa vidare. Det sägs, att man även måste ladda ner spårningsappen Mor Chana. Det är en applikation, som registrerar användares resedata med GPS och Bluetooth-teknik i kombination med QR-kodsökning. Det sistnämnda är när du loggar in dig i en affär. Nu pratar vi verkligen “storebror ser dig”. Böter eller till och med fängelse, om du ertappas utan den och kanske är smittad, när du är ute och reser. Själv har jag tankat ner den appen, samt ser alltid till att ha pass och papper på var jag bor med mig, när vi är ute och far. 

Det här gäller för Samut Sakhon (engelska)

Measures

Entry-Exit / Screening Rules

+ Closure of Samut Sakhon Shrimp Centre until 31 January, 2021.

+ Closure of educational institutions at all levels.

+ A ban on any gatherings that would pose a risk of disease transmission.

+ Closure of at-risk businesses and venues.*

+ Strict disease control measures must be applied at businesses and venues, which are allowed to remain open.*

+ Food outlets and restaurants of all types can open for takeaway or delivery services only, and are not allowed to sell alcoholic beverages for consumption on the premises.

+ Shopping malls, department stores, community malls, and similar venues are allowed to open only pharmacies, convenience marts, supermarkets and food outlets (takeaway only), and must close at 22.00 Hrs.

+ Convenience marts or similar type of retail shops that normally open 24/7 must close from 22.00-05.00 Hrs.

+ Markets and flea markets can open for food and drinks for takeaway, animal food, drugs and daily necessities, and can open for six hours only.

+ Work from home option is encouraged.
+ Set up a field hospital and shelters.

 

 

+ Stricter screening measures at entry-exit points.

+ Individuals wanting to exist the maximum controlled areas must submit their ID card along with other supporting documents for approval by the local administration.

+ Residents and people residing in the maximum controlled areas are required to register with Mor Chana, an app designed to help medical professionals, government agencies and the public trace COVID-19 infections .

+ Stricter enforcement of disease control measures, including the DMHTT precautions to prevent the spread of COVID-19: D – Distancing, M – Mask wearing, H – Handwashing, T – Temperature check, and T – Thai Chana contact tracing application.

+ Stricter enforcement of a mandatory 14-day quarantine on at-risk people.

+ Stricter enforcement of Mor Chana contact tracing application along with the Thai Chana application.

+ Travellers on interprovincial public transport must register their movement with the Thai Chana contact tracing application.
+ People who have been to at-risk areas are required to undergo health screening and a quarantine system.

+ Interprovincial travel is discouraged.


Så vad gör man då när man inte är ute så mycket, utan hemma här i huset. Ploen syr kläder. Passar bra och sy, för att kunna visa upp lite nytt framöver. Bättre tider kommer, det är jag övertygad om. Själv läser jag, ser på tv-serier, filmer. Så är det ju mat typ varannan timme. Dock ej för mig. Hänger inte riktigt med där än. 

Varför gå över ån

I måndags var det vatten på gatan igen. Vad får jag se då? Jo, grannen tvärs över, står och vattnar sina gröna växter. Vattnet når ju inte dit, det vet jag ju, men det såg lite lustigt ut i alla fall. Kanske inte syns så tydligt på bilden, sol och skugga kan ju ställa till det ibland. 

Summa summarum 

Ännu en lugn vecka. Kanske inte mycket att skriva hem om. Känner jag måste röra på mig lite. Ta cykeln någon dag och trampa runt lite i omgivningarna. Ta de vägar, där jag vet att hundarna inte anfaller. Lördag idag och söndag imorgon. Ska man vakna som en lite rikare man imorgon, eller blir det att börja med guppyodling? Vi får hoppas Fru Fortuna är med oss, och sveper sitt spö med lite turflingor över travgänget. Ha en trevlig helg.