Sawasdee krab

Eller som alltid Nicke Lilltroll sa som hälsningsfras: “Mossa, mossa på er alla människobarn”. Och när han tog farväl så sa han alltid: “Må så grankott allihop”. Nicke Lilltroll lyssnade man på radion, varje julafton. Nu pratar vi år 1957–1965.

Inte visste man då, att man skulle befinna sig i Thailand 2021. Den här veckan har jag i alla fall hållit rätt på vilken dag det är. Inte som förra veckan, då jag trodde fredag var torsdag. Tur man vet var man bor i alla fall, och inte kliver in hos grannen. Men det är väl bara en tidsfråga det också.
Känselspröten är det i varje fall inget fel på. För jisses vad varmt det varit den här veckan. En pool nu, hade inte varit fel. Då hade jag plaskat i den hela dagarna. Fläktarna i huset, gör absolut ingen nytta. Har sett på Youtube några smarta lösningar, på hur man kan bygga sin egen AC-anläggning. Det får bli ett projekt lite längre fram, tror jag.

Alla bilder på sidan är klickbara för större storlek.

Nu slår man till ordentligt

I måndags fick vi följande information:

Thailandsinformation Covid-19

Thailändska myndigheter har infört en rad åtgärder på nationell och lokal nivå. Landets provinser har delats in i zoner (röd, orange, gul, och grön) baserat på antalet covid-fall. Samtliga 77 provinser i Thailand har utfärdat individuella restriktioner. Många provinser har även infört krav om självisolering eller uppvisande av negativt covid-test för inresande från så kallade röda zoner i vilken bl.a. Bangkok ingår. Från och med den 26 april måste man i Bangkok och i flera andra provinser bära munskydd i allmänna utrymmen inomhus och utomhus. För en fullständig listan över områden som berörs av dessa åtgärder se den thailändska regeringens Facebook-sida (https://www.facebook.com/thailandprd/). Om man inte följer påbudet riskerar man böter. Ambassaden har samlat all information om covid-19 på en särskild sida som uppdateras löpande. Svenskar i Thailand uppmanas att noga ta del av informationen: https://bit.ly/3gmeadO (slut på information)

[collapse]

Sedan den 26 mars 2020 råder undantagstillstånd i Thailand som följd av pandemin. Det gäller nu till och med midnatt den 31 maj 2021. Undantagstillståndet ger premiärministern stora befogenheter att vidta åtgärder. Åtgärder annonseras löpande. Man undrar hur länge de Thailändska folket ska orka med alla dessa restriktioner? Trovärdigt eller inte, kan man läsa om krav på hälsoministerns avgång. Det var hälsoministern som tidigare sa “att thailändare borde vara mer försiktiga med faranger än asiater, och att många faranger klär sig smutsigt och duschar inte”. Något som han fick ta tillbaka och be om ursäkt för. Majoriteten av folket tror inte att regeringen kommer att klara av den senaste vågen av COVID-19-infektioner, och hälften tror att landet kan vänta en fjärde infektionsvåg. Allt enligt en nyligen gjord undersökning. I torsdag kom ännu ett besked: Nu är det 14 dagars karantän för alla igen. Även om man fått bägge sina sprutor och är fullt vaccinerad. Och idag fredag, läser jag på Expressens webbplats, att nu ska alla utlänningar få vaccin. När, var och till vilken kostnad, återstår att se. Därmed lämnar vi läget om pandemin för den här gången. 

Köpt bil

Nja, inte jag, men Ploens svärson och dotter. I måndags for vi in till Bangkoks utkanter, för att hämta den bil som de köpt. En mindre och lite smidigare bil, än den vi brukar åka med, när vi är ute och far längs vägarna. Därefter blev det den sedvanliga svängen till Makro. Bröd, kaffe, ägg stod bland annat på inköpslistan. 

Köpa musik

Apropå att handla. Här i landet kan man köpa musik på USB-stickor. Garanterat kopierat och kvalitén är säkert inte den bästa. Många som kör med USB i bilen när de vill lyssna på musik. Finns säkert i Sverige också, bilstereo med USB-ingång.  

 

Pad krapao moo

Mat är som ni kanske vet, viktigt för en thailändare. Naturligtvis för oss alla, men kanske inte i samma omfattning. Skämtsamt brukar man säga att en thailändare äter varannan timme. Däremellan så tänker de på mat. Själv har jag inte hamnat där än. En favorit som jag brukar äta ett antal gånger under veckan, är Pad krapao moo. Wokad fläskfärs, ris och ett stekt ägg till. Ibland byter jag ut fläskfärsen mot lever eller med kyckling. Med kyckling heter den Pad krapao gai. Den jag köper på andra sidan gatan för 45 Thb (ca. 12-13 kronor) är riktigt god och stark. Mycket chilipeppar, vitlök i. Vill man göra egen Pad krapao i Sverige, finns recept på nätet. 

Ödmjukt tacksam

Ser på statistiken, att det är många som är inne på enrostinatten, när det kommer ett nytt blogginlägg. Vilket är roligt, tack för det. Ibland kan det gå lite trögt med skrivandet, det blir som vardagar här också. Det är inte som när man är på en semestertripp. När mycket händer på kort tid. Men då får det väl bli så. Ibland är det svårt att sätt ord på det man upplever här. Som nu, i början på den här veckan. Önskar man kunde skicka med lite av den värme som råder just nu. Så att man som läsare, kan känna av den. Men se det går ju inte. I vilket fall som helst, så har jag ju lovat att höra av mig, och då är bloggen ett alldeles utmärkt medium för det. Oavsett om jag har upplevt något speciellt eller inte.      

Det här ska bli spännande

Minnesgoda läsare minns säkert från förra veckans inlägg, att jag skickat efter skivad Jalapenos på burk. Har ju sökt efter Jalapenos på Big C, Makro men inte hittat det. När väl burken kom, så ville även Ploen smaka. Hon tycket det var gott. Så nu i veckan när hon kom hem från marknaden, hade hon köpt Jalapenos. Hoppas vi nu har allt som behövs för att lägga in skivad Jalapenos själva. Får återkomma med resultatet.  

Mer spänning

Årets begivenhet på TV är Den stora älgvandringen. Att i direktsändning få uppleva svensk natur när den är som bäst. I onsdags, när jag slog på SVT Play för att kika lite, så dök älgarna upp. På väg till sina betesmarker. Så där satt vi, en begeistrad Ploen och jag, och kikade en stund. Cirka 8 055 km från Sverige. Älgvandring. Live. Fantastiskt.    

Ännu mer spänning

Men den här gången kom det uppifrån. Vaknade vid femtiden torsdagsmorgon, av ett fruktansvärt oväder. Blixt och dunder. Räknade antalet sekunder mellan blixt och åska, han knappt komma till en sekund, så brakade det loss. Alltså var det väldigt nära oss. En gång i tiden, fick man lära sig att räkna antalet sekunder mellan blixt och åska, dela det med tre och du har avståndet i kilometer. Regnade gjorde det också. Riktigt skönt att få rensa ut luften lite. Men det var nog väntat med tanke på den värme vi har haft, om det nu kan ha någon betydelse.  

Oj, oj, oj…

Nu ser jag att mina digitala bokstäver håller på ta slut. Kanske dags då att avsluta veckans blogginlägg. Som vanligt trav i helgen. Skam den som ger sig på den biten. Så är det slutomgångar i snooker-VM. Ett måste att kika på. Om man nu gillar snooker vill säga. Annars är det bara och ta helgen som den kommer. Inget inplanerat så vitt jag vet. Vi slutar väl där vi började med Nicke Lilltroll. Må så grankott allihop och trevlig helg.

Nästa veckas blogginnehåll: Ingen aning.