Sawasdee krab

Mossa, mossa på er alla människobarn. Ännu en vecka i lugnets tecken, har snart passerat här i LOS (Land of smile). Trots pandemitider, ser och hör man ändå glada människor. I alla fall här på byn, när man går på marknaden till exempel.
Förra söndagen var Changmannen här. Han som är lite vårt “allt i allo”. Vi har en vattenpump som står och slår när man tar vatten. Trycket går liksom upp och ner hela tiden. Men tydligen är det ok. Upplever dock att det inte varit så tidigare. Ja, ja, vi kör väl på, så får vi se vad som händer framledes. Kan ju inte mer än haverera. Ska googla lite på det i helgen. Kanske finns svar där att få.
Förra helgen blev det också sent i säng för en annan. Snooker, fotboll, innebandy, mera fotboll. Gick och lade mig med regnet som öste ned. Kvällsmatcher i Sverige, blir nattmatcher här. Och i sommar är det EM i fotboll. Hur förklarar man sådant för Ploen?  

Alla bilder på sidan är klickbara för större storlek.

Dags igen

Utegångsförbud i väldigt många regioner nu. Tiden varierar dock. För vår del är det mellan klockan 21:00-04:00. Dessutom har nu även tillkommit förbud att inte äta middag på restauranger, grupper om mer än 5 är förbjudna, massage och frisörer stängda. I Surat Thani, finns även förbud att dricka alkohol med fler än en person. Kanske finns på fler ställen också. Samt att är man fler än två i en bil, ska man ha munskydd på sig. Men det kanske jag skrev om i förra veckans inlägg. I vilket fall som helst, är det Bangkok som just nu är värst drabbat. Enligt rapporter beror det på pub-besök samt Songkran-resor. Kent Johansson, Sundsvall skrev på FB i torsdags följande:
“Är i Bangkok nu. Alla restauranger stängda. Endast hämtning. Allt stängt där människor träffas. Gallerierna är i princip tömda på butiker. Ödsligt!! Få personer ute och handlar. Alla sittplatser i staden borttagna. Bangkok är sakta på väg att dö!!”

I torsdags kunde man läsa följande: Utlänningar som bor på thailändsk mark kommer att vara berättigade att ta emot COVID-19-vaccin, sa en hälsovårdstjänsteman, men detaljer om när är ännu inte avslöjade. Direktören för avdelningen för sjukdomsbekämpning sa att alla som bor i Thailand, både thai och utlänningar, ingår i regeringens plan att vaccinera minst 70 % av befolkningen till slutet av året. Han gav dock ingen tidsram eller andra detaljer om hur en utländsk medborgare kan registrera sig för vaccinering. ”Alla som bor i Thailand, vare sig thailändare eller utlänningar, kommer att få vaccinet om de samtycker till det”, sa han.

Tråkigt besked

Sent förra fredagen, fick jag besked att min vän munken, hade gott bort, 49 år gammal. Jag fick träffa honom två gånger 2020. Dels den 14 juli – Praktiserande munk? samt 19 november – Kärt återseende och mycket vatten. Första gången fick jag en liten medaljong med ett foto i, föreställande honom själv. Andra gången fick jag ett halssmycke, med en träsnidad figur i. I mitt inlägg från den 19 november skrev jag följande:

När jag var på väg att hoppa in i bilen då vi skulle fara därifrån, hör jag någon ropa mitt namn. Min vän munken dyker upp som vill säga hej då. Får en stor varm kram av honom. Vi hoppades båda två, att vi ses snart igen.

Tyvärr kommer det inte bli några fler personliga möten. Men minnet av honom finns kvar, genom de två gåvor han gav mig och hans otroligt mänskliga värme och gästfrihet. Kommer sakna honom.

3 bilder


I tisdags fick jag möjligheten att ta ett sista farväl, då det var begravningsceremoni. Framme vid templet möttes man först av en lottförsäljare. Kändes mycket konstigt. Man förknippar ju inte direkt begravningsceremonier med lottförsäljare. Fanns flera hus där begravningar föregicks. Tror det är en liten speciell ceremoni när en munk har gått bort. Först drog man kistan runt en stor byggnad, tillika krematorium i tre varv. Därefter bar man upp kistan och placerade den utanför ingången till krematoriet. Efter inledande tal, fick vi gå upp till kistan och överlämna ett tygstycke. Sådant som munkarna klär sig i. Det blev sedan ett varv till, för att då lämna lite blommor som vi fått där på plats. Munkens mamma var på plats. En mycket vacker kvinna. Som gåva lämnar man lite pengar, som ska hjälpa till att täcka begravningen. Kändes mycket skönt att få vara med på ceremonin, även om det var lite jobbigt. Det sista jag såg innan vi for hem, var munkens mamma sittandes på en stol med tårar i ögonen. Gav henne stor varm kram. Kände att det var det minsta jag kunde göra, för att dela hennes sorg. 

9 bilder


31,7 grader inne, 31,7 grader ute 

Hur sant det är, har jag lite svårt att svara på. Skickade efter en vädertermometer från Lazada. Billig var den. Men man får väl vad man betalar för. Litar dock inte på den. Testade temperaturen i frysen. Då visade den 11 grader. Oavsett, så är det varmt. Så nu vet ni det. 

Följ med mig in i duschen, vet jag

Inte bildligt men lite bokstavligt. Vattnet är detsamma, morgon som kväll, men ljudkulissen är olika. Är det inte grodorna som sitter och sjunger i träsket, så hör man hundarna skälla. Drar någon hund igång, så följer de andra efter. Så kan de hålla på i ett antal minuter. Har lärt mig känna igen min vän hundens skall, när hon drar igång. Vov   vov   vov   vov,vov,vov. Lite mellanrum mellan de tre första skallen, för att sedan avsluta med tre snabba. På morgonen, är grodorna och hundarna utbytta mot ljuvligt fågelkvitter. Jisses vad det kvittras. Riktigt vackert faktiskt. För något år sedan var det en tupp som gal, vilket inte alls var lika vackert. Sådan kan gå en på nerverna. Ja, så slutar och börjar mina dagar i duschen.

Hur summerar vi denna vecka då?

Totalt sett en mycket lugn sådan som sagt var. Har varit mest hemma, bortsett från begravningsceremonin och några besök på marknaden. Man gör inte många knop i värmen som råder. Plus de restriktioner vi har nu i landets olika regioner. Då är det bäst att vara hemmavid. Regnar på nätterna, sol på dagarna.
Blir mycket bokläsning, om man ens orkar det i värmen. Kan i alla fall rekommendera Emilie Scheep. Har precis avlutat hennes sjätte och sista deckare. Hoppas att sjuan kommer så småningom. Nu väntar Ulf Lundells två böcker, Vardagar 5 och 6. Ja men just det. Fångade tre snabbfotade geckos som sprang inomhus på våra väggar. Känner mig alltid nöjd när man lyckas överlista dem med håven. Sedan ut med dem. Wille vessla undkommer man inte så lätt. Oki doki. Må så grankott allihop, och trevlig helg.