Sawasdee krab

Då har man varit hemma en vecka, efter senaste utflykten. Det har varit en lugn vecka utan några direkt krusiduller. Nu får det ta ett tag, innan det blir någon mer längre resa. Förra söndagen stängde Thailand ned skolor, barer och massagesalonger, samt förbjöd alkoholförsäljning på restauranger i minst två veckor. Detta efter en ökning av covid-19. Varje dag kommer det nu rapporter om ökning av smittade. I snitt omkring 1400 per dag. 18 provinser inklusive Bangkok har märkts som “red zones”, medan resten av landet märkts som “orange zone”. Vaccindoser som skulle gått till turistorter, för nu avstå en del till förmån för Bangkok. Bäst att hålla sig hemma med andra ord. Bär man inte mask i dessa 18 provinser, kan man få böta upp till 20 000 Thb.

Fler begränsningar tillämpas i Bangkok från den 18 april

▪︎ Restauranger kan servera mat till kl. 21 och erbjuda hämtmat till kl. 23.
▪︎ Ingen alkohol får serveras.
▪︎ Varuhus och köpcentra kan vara öppna fram till kl. 21.
▪︎ Stormarknad, loppmarknader, färskvarumarknader, närbutiker och liknande verksamheter kan vara öppna till kl. 23 och öppnas igen kl. 04.
▪︎ Stadion och gym kan vara öppna till kl. 21 och tävlingar kan hållas utan publik.
▪︎ Alla skolor och utbildningsinstitutioner kommer endast att hålla lektioner online.
▪︎ Alla nöjesställen, inklusive pubar, barer, karaoke, massage, etc. kommer att vara stängda tills vidare.
▪︎ Alla sammankomster som överstiger 50 personer måste söka officiellt godkännande.
▪︎ Alla banketter eller sammankomster måste avbrytas eller skjutas upp.
▪︎ Människor bör undvika att gå utomhus och arbeta hemifrån så mycket som möjligt.

[collapse]

Ploen känner oro och ingen glädje, då det inte kommer några inkomster av större mått. Det är hon inte ensam att känna. Cirka sex miljoner thailändare har blivit arbetslösa, sedan Covid-19-pandemin drabbade Thailand i början av förra året. Detta om man får tro de officiella rapporter som kommer. Viktigaste är att vi har mat för dagen, och inte behöver gå och lägga oss hungriga. Vilket tyvärr många, säkert får göra. Men jag kan förstå Ploen. Vill jobba med händerna och få sy kläder, och så kan man inte det. Att laga ett par brallor eller byta blixtlås, är inte riktigt samma sak.

      

Alla bilder på sidan är klickbara för större storlek.

Det händer mycket när man är borta

Tack vare en granne, så har trädgården överlevt när vi varit borta. Under tiden har tomatplantan växt på sig. Busken med röd peppar, har levererat sin första skörd. Bananplantorna är väl strax på gång, och leverera nya små goda bananer. Har länge sökt efter skivad Jalapenos här, men inte hittat det någonstans. Men så var jag inne på nätbutiken Lazada och sökte där. Man kan ju alltid chansa tänkte jag. Ta mig sjutton, säljer de inte Jalapenos också. Nu har jag skickat efter en burk, så får vi se hur den smakar. En burk på 340 gram, för 355 Thb. Lite dyrt kanske, men det är säkert importerat, därav priset.

4 bilder

Mera grönt

Trädet jag brukar ge vatten från topp till rot, och som fåglarna då gillar att “bada” i, levererar bär man kan äta. Alltså inte fåglarna, utan trädet som bär frukt. Något jag inte hade en aning om. Varje morgon är Ploen i trädgården, fixar med plant och pysslar lite. I tisdags visade hon mig de små bären, som hon fiffigt plockade ner, med pinne och en halv plastflaska.

4 bilder

 

Jag klarade mig bra, men inte grannen

Blev ju rejält påhoppad av en massa bin förra veckan. Vilket ni kanske såg på Facebook. Jag klarade mig bra, även om deras stick fortfarande syns på mina händer och armar. Däremot grannen här på gatan, blev det lite värre för. Troligtvis råkade han ut för en allergisk chock, då även han blev attackerad av bin. Eller kanske det bara var av ett bi. Hur som haver, så hamnade han på sjukhus. Han är tack och lov hemma igen. Här finns det insekter och kryp som man inte har en aning om, ifall de är farliga eller ej. Tusenfotingen (?) som syns på bilden, fanns det gott om i Petchabun. Ser ofarlig ut, men man vet aldrig. Ska en sådan där rackare köpa skor, kan det bli dyrt. Det var i alla fall kul och se när de travade fram med alla sina ben.

3 bilder

Trivs bra här

Något annat kan jag inte säga. Så därför har jag nu gjort klart med ett år till här i Thailand. Gick mycket smidigt och fint den här gången. Jag har ju en “god man” hemma i Sverige, hoppas han tycker det är okej också. Han ser till min lägenhet bland annat. Vilket jag är djupt tacksam för. Guld värt för mig. Tror jag har känt honom nu i 10-11 år, kanske något år till. En vänskap som har betytt mycket för mig. Han är också en del av “La familia” som även den, är guld värd. Ni vet vilka ni är. Har alltid roligt och trevligt tillsammans med er. 

Kortnotiser i bilder, innan vi slår igen butiken

Klippte mig hos grannen som har damfrisering, i onsdags. 20 kronor. I andra änden av kroppen, utmärkt fotvård. Ibland är det roligt och vackert att hänga tvätt. Hittade malen ingefära på burk på en marknad. Nu blir det shooters varje morgon tillsammans med lite honung.

5 bilder

    

Komplikationer?

Vet inte om jag blivit lurad eller inte. Komplikationer? Ingen aning. För att vara på säkra sidan, så köpte ändå jag mig en vaccinering. Nästan 9 000 Thb för två sprutor. Tror det är en egen produktion från Thailand, som jag fått. Med det får jag önska er alla människobarn, en trevlig helg. Ser på bilder från Sundsvall, att våren är på intågande, eller? Härligt. Bara njuta av livet.

Min första vaccinationsdos


Nästa veckas blogginlägg

Så kan man också köpa musik