Sawasdee krab

Eller varför inte tjosan tjosan, som Jokkmokks Jokke alltid sa. Hur som haver, välkomna till ett nytt blogginlägg från det just nu, varma Thailand. Ingen snöskottning, inget snöslask, och framförallt inga minusgrader. Åh handen på hjärtat, är de svenska årstiderna inte fy skam heller. Vårens porlande bäckar, höstens alla färger när träden förbereder sig för vintern. Den här veckan har präglats av ett antal utflykter. Så det blir en drös av bilder den här gången. Om man nu vill kika. Det gör man som man själv vill. Ingen bild dock, när jag var borta hos grannen på gatan i veckan, då hon fick klippa till mig. Med saxen alltså. Håret växer fort i värmen.
Utöver utflykterna, har det som vanligt varit en skön och behaglig vecka. Kul att få komma hemifrån, nu när de nu börjar öppna vartefter. Samut Sakhon är fortfarande, även denna vecka, målat med rött på kartan. 

Alla bilder på sidan är klickbara för större storlek.

Utflykt 1

Okej, jag hänger på sa jag, när frågan kom om jag ville följa med och fika. Det var i söndags. Ploen och två grannkompisar plus jag då. Tog en latte och bakelse när vi var framme. Dock tror jag nog att kompisarna, var mer intresserade och bara köpa med sig en massa kakor och annat gott hem. För något fika köpte de inte. Satt mest och provsmakade vad de handlat. Bakelsen satt ganska bra i kistan, så vad händer när vi är på väg hem? Jo, då skulle vi stanna och käka lite mat. Lagom bra mätt var jag faktiskt, så jag avstod först mat. Men så satt jag där ändå, med en tallrik ris och kyckling. Först en rejäl bakelse och sedan mat. En sak är då säker, jag kommer aldrig kunna bli en thai som kan äta stup i kvarten. Det kanske jag sagt förut, men tål att upprepas.   

Utflykt 2

Klart man måste följa upp söndagens caféutflykt på måndagen också. Granngårds med Ploens dotters hus, ligger ett nybyggt Café & Restaurang. Det ligger väldigt avsides, alldeles utmed floden. Trots läget, var det mycket gäster på plats. Blev en latte och en jordgubbsbakelse för min del. Bakelsen väldigt fint upplagd på en träplatta. God, men kanske lite söt för min del. Annars ett väldigt fint ställe. 

13 bilder

Utflykt 3

Helt plötsligt, bara så där, rasar utflykterna in på kontot. I tisdags, for vi (jag och tre tjejer) cirka tre mil norr om Samut Sakhon. Målet var Don Wai Floating Market. Den ligger precis utmed en flod som heter Tha Chin River. Först trodde jag vi skulle besöka ett tempel.

Men efter att ha parkerat bilen, promenerat genom tempelområdet, dök marknaden upp. Otroligt stor marknadsplats, där 100-tals försäljare stod och sålde grönsaker, fisk, mat and you name it.

För att stödja lokala försäljare, så betalar man bara halva priset, resten står staten för. Förutsättning att försäljaren är anknuten till systemet. Som kund, ska man ha laddat ner en app, som man fyllt på med pengar. Sedan scannar man av en QR-kod hos försäljaren, och så är köpet genomfört. Smidigt och bra för alla parter. Jag ser bara positiva fördelar med det. Tråkigt nog går det visst att fuska med systemet. Läste att ett antal försäljare hade åkt fast efter fusk.  

Jag hade en väldigt tur på resan till marknaden. Åkte som vanligt i kortbyxor och T-shirt. När vi kom fram och gick mot marknaden, dök plötsligt en skylt upp, no smoking stod det på den.

Eftersom en thai tänker mat varannan timme, så var nu timmen inne för att äta. I ena hörnet av den stora marknaden, utmed floden, fanns en restaurang. Där blev det en Pad Thai (ผัดไทย) för mig. På floden kom två båtar, dragandes på tre enormt långa pråmar. Efter pråmarna, var där en tredje båt som styrde upp, så sista pråmen inte skulle sticka iväg sidledes. Det var otroligt mäktigt, då de var så nära. En annan liten skuta som dök upp, var när en kvinna komma paddlandes och ville kränga lite varor. Och det fick hon. Sällskapet mitt var inte bara hungriga på mat, de var köpsugna också.

6 bilder

Efter maten, blev det naturligtvis fortsatt shopping. Mat, fisk, grönsaker, ja till och med en stor kaktus han slinka med, innan vi for hem igen. Det var mycket glatt i bilen. Har aldrig sett Ploen skratta så mycket. Önskar jag visste åt vad.      

21 bilder

Utflykt 4 (jag lovar, det är den sista)

Orkar ni med en utflykt till? Med bilen for Ploen och jag iväg till ett matställe. Åkte ganska länge innan vi svängde av den stora vägen, och in på smala vägar. Runt omkring oss, växte stora kokosnötsträd. Längre och längre in kom vi, bland alla dess träd. Hade vi kanske åkt fel? Men så dök matstället upp vid vägens slut, Phrao Hom, Café & Steakhouse.

In genom dörren och sedan ut på baksidan. Där hade man byggt upp matplatser, mitt i en stor kokosnötsodling. Mellan träden, är det smala vattenkanaler. På ett bambugolv, utlagd över vattnet och ett bambubord fick man slå sig ned. Glöm stolar. Här fick man vika ihop sig och sitta på, inte alltför mjuka kuddar. För mig var det inte särskilt bekvämt, kan jag lova. Men ett otroligt trevligt ställe, trots allt.

6 bilder

På vägen hem, precis som vi ska köra över en smal liten bro, möter vi en lastbil med släp. Lastbilen körde på, och där stod vi på denna smala väg. Hur skulle det här gå? Vägen svängde direkt efter att man kört över bron. Jag lovar, det var inte mycket luft mellan vår bil och lastbilen. Men det gick bra till slut, och vi kunde båda andas ut.

Överallt på vägarna i landet, kan man göra en U-sväng. Vägkorsningar finns naturligtvis, men jag tror dessa U-svängar dominerar. De är ju inte precis trafiksäkert. Många bilar, höga farter. En bil som vi trodde skulle göra en U-sväng, körde bara över till andra sidan, och sedan fortsatte den en bra bit mot den mötande trafiken. Welcome to Thailand. Det får bli slutet på utflykt 4.   

Monstret i lagunen

Om en varan är ett monster, ska väl vara osagt. Men ganska trevlig liten varelse ändå. Har inte direkt bråttom när de går över vägen. Men vill de, kan de springa väldigt fort. Har inte sett någon nu på ett tag, dyka upp från vårt träsk. Men å andra sidan, har nu vattnet dragit sig tillbaka. Rejält faktiskt. Tog en promenad till baksidan för att se hur det såg ut. Mycket lite vatten. Troligtvis ingen hemvist för en varan då. Men det är ju klart, ett par rejäla regnskurar och det är vattenfyllt igen. Men just nu, är det väldigt skönt att slippa de dagliga översvämningarna här på vår gata. Ska man finna något positivt med vattnet, så höll de nere hastigheten på bilarna som for förbi. Ibland kan man tro man bor utefter en motorväg. 

Ingen reklam tack  

Det kanske var lite och ta i, då brevlådan sitter på annan plats, men här kan det bli lite knöligt att ta sig över. Såg detta, då huset ligger mitt emot träsket. Knappast troligt tillåtet i Sverige. Taggtråd går kanske bättre

Avslutning  

Det här var i stort sett min vecka, alla människobarn. Läste att första omgången av vaccin anlänt landet, 200 000 doser. Man diskuterar även att ta emot vaccinerade turister. International Air Transport Association (IATA) har tagit fram ett digital Covid Travel Pass. Passet är en app som verifierar att en passagerare gjort Covid-19-tester eller vaccinerat sig. Myndigheterna överväger att då slopa karantänen. De kan även komma med något förslag, att spåra dem under sin vistelse i landet. Här vill man verkligen ha kontroll över ev. utbrott. Säkert både på gott och ont. 

Nu ska jag bara, innan jag sätter punkt för den här gången, hitta en lämplig rubrik på det här inlägget. Man vill ju ha något som lockar. Men ändå hålla sig till sanningen, eller? Sådant är ju de stora draktidningarna bra på. Sedan ska jag bara kola svänskan, letta stavvfel.
Trevlig helg på er, och som vanligt, h å l l  a v s t å n d. Det gjorde Jonna Sundling, när hon överlägset vann VM i klassisk sprint i torsdags. Heja Sverige, bra gjort Jonna.