Sawasdee krab

Veckan som gått, kan liknas vid en Herbamare original. Många ingredienser i en och samma burk. Vad sägs om bland annat, nötter, apor, hund, skrapsår, ID-kort, Central Plaza, rulltrappor? Ännu en vecka, med lite smått och gott plus en längre resa. Att man inte är osårbar, blev jag varse förra söndagen. Ett år sedan vi var över till Koh Lanta. Tyvärr blir det inget Lanta i år. Ev. blir det en resa till….? Äsch, nu reder vi ut alla ingredienser och kikar på veckan som varit, fram till onsdagskvällen.

Alla bilder på sidan är klickbara för större storlek.

Central Plaza

Ploen ville köpa sig ännu en symaskin. Fråga mig inte riktigt varför. Reklam på telefon och TV har väl påverkat. Så vi for till Bangkok och det stora varuhuset Central Plaza. Då kunde vi även lämna in min klocka, som är köpt där. Behöver ses över.
Köpet av symaskin genomfördes så småningom, och sedan ska allt förevigas från försäljarens sida, genom att ta foto. Ska väl användas i reklamsyfte kan jag tro. 

3 bilder

Central Plaza, ett väldigt stort varuhus, som allt annat här i Bangkok. När vi hade kommit upp ett antal våningsplan, och jag sedan fick se rulltrapporna, tyckte jag mig ha sett den bilden förut. Jag gnuggade geniknölarna någon minut, då en liten hjärncell kom gåendes och sa: PUB. Just det, stämmer bra. Varuhuset PUB, hade en av världens då, modernaste rulltrappor. Bilden är från 1964. De är ganska lika varandra.  

Nötter, hund och apor

En hund fick mig på fall förra söndagen. Vi tog en promenad bort till aporna, för att ge dem lite nötter som vi fått. På vägen möter vi min vän hunden, som kommer mot mig och slingrar in sig bland benen. Hon gillar att bli kliad som ni vet. Vi fortsätter sedan gå, då hunden än en gång kommer och trasslar in sig bland benen. Oförberedd på det, gör att jag faller som en fura. Skrubbsår på höger knä, utsidan på vänster tå, rejält uppskrapad. Handen som jag tog emot mig med, klarade sig hyggligt.

Efter att ha kommit på fötter igen, går vi vidare mot aporna. Sicken tur vi har, de är på plats. Min numera f.d. vän hunden, har följt med oss strax bakom. Aporna märker direkt att vi har något att bjuda på. Så vi står där sedan och matar dem med nötter. En apa, lömsk som sjutton, gör utfall mot hunden som nu kommit allt för nära. Jag matar på med nötter där jag ser apor. En del är lite rädda och försiktiga, men tar tacksamt emot vad som erbjuds. Tacksamt kanske var och ta i. Den lömska apan, som jag erbjuder nötter med öppen hand, gör utfall mot mig. Visar tänder och morrar. Sista nöten slänger jag på honom. De andra aporna är jag inte rädd för. Men den lömska typen, ska man se upp för. Tror dock inte det är ledaren, då en bra mycket större apa satt högre upp i trädet. Han uppträder mer som en ledare tycker jag. Sedan blev det att vandra hem och ta hand om sina sår. Hunden då? Ja, hon gick framför oss på vägen hem, och viftade så glatt på svansen. 

9 bilder

Gula husboken och ID-leg (pink-card)

Att inneha gul husbok diskuteras ibland. Bra att ha eller inte, det är frågan? Man kan likna den vid en mantalsskrivning, visar min officiella adress och där jag är skriven. Jag får också ett ID-nummer i och med husboken. Det är detta ID-nummer jag behöver, för att få ett ID-leg, eller pinkcard som det kallas, på grund av färgen. Och det är ID-kortet jag vill försöka komma åt. Först hade Ploen fått information på telefon skickat till sig, dock på thailändska. Tog då min mobil och lät kameran på google translate översätta åt mig. Redan här borde man backa och lägga ned tankarna om ett ID-leg, när man ser kraven.

 

Tillsammans med svärsonen åkte vi sedan till stan, för att ytterligare informera oss hos myndigheten. Känner att det inte är någon brådska med ID-leg, så man kan ta det lite lugnt. ID-kortet kan ge mig thaipris vid inträden istället för farangpris. Dock finns det ställen som ignorerar helt ändå, fast du har thaikort. Ja men då ignorerar jag också, och låter bli att gå in. 

På vägen hem, mitt inne i stan vid ett vattendrag, möter vi en riktig stor best till varan. Tror nog det är den största jag sett. Helt lugnt spatserade den fram där. Brydde sig inte i trafiken. Blir de alltför närgångna, så fångar man varanerna och flyttar dem till ett varanställe någonstans.

81 mil eller dryga 11 timmar

Det är avståndet och tiden det tar för att köra bil till Phuket. På ett ungefär. När jag nu sitter här och skriver, så är det faktiskt bara onsdag. För imorgon torsdag ska vi åka till Phuket. Jag vet att man pratat om det, men att det skulle gå från en dag till en annan, var jag nog inte beredd på. Så hur det blir med bloggskrivandet under resan, återstår att se. Kan göra det via telefon, men det blir så otympligt tycker jag. Jag kommer ta med mig datorn, så får vi se hur det kan bli med uppkoppling. Behöver en TV-skärm, då det är en Mac Mini jag har. Hoppas det löser sig. 

Vi kommer inte åka direkt till Phuket. Utan halvvägs mellanlandar vi en natt, någonstans. Vi kommer åter vara hemma i Samut Sakhon, natten mot onsdag, nästa vecka. Dock bara en dag, innan vi åker till Ploens syster hus i Petchabun. Så nästa veckas inlägg, blir det troligtvis mycket Phuket och en skvätt Petchabun. 

Oki doki. Får jag inte till det med uppkoppling under resan, så får jag önska en trevlig helg redan nu, även om ni läser det här först på lördag. Lägger väl ut småglimtar på FB, så ni vet att jag lever om inte annat.