Hur inleder man ett blogginlägg? På radion, inledde alltid Leif (Smoke Rings) Anderson med: Hello there, music lovers, good evening. En legendar som förr spelade jazzmusik. En vän på Facebook inleder alltid sina FB-livesändningar med: Hallå där alla monsterdiggare. Eller inledningen på andra sidan telefonluren: Tjenare chefen. Själv har jag inte hittat min stil än. Här i Thailand, hälsar man alltid på varandra med att säga sawasdee ka, om du är kvinna. Sawasdee krab om du är man. Jag tror jag ska prova med det ett tag. Så därför börjar vi om veckans inlägg.

Alla bilder på sidan är klickbara för större storlek.

Sawasdee krab

Idag (men för er blir det igår) var det visst löning. I alla fall om man är pensionär. Snart ska man dessutom, deklarera för för första gången som pensionär. När man nu befinner sig utomlands, är man tacksam för den digitala tekniken. Kryss i en ruta, och sedan skicka iväg eländet. Klappat och klart. Ja men veckan då, hur har den varit? 

Alla hjärtans dag

Även här firar man alla hjärtans dag. Så på söndagsmorgonen möttes jag av en ros från Ploen. Vilket jag senare på dagen, fick återgälda med god mat ute på en restaurang. Bilden med röd chilli tycker jag var lite smart. Ska komma ihåg det till nästa högtidsdag här. 

City of Samut Sakhon

Måndag. Lika bra och ta tjuren vid hornen, och bege sig in till stan för veckans inköp. På inköpslistan kunde man läsa tyg, optiker och Makro. Något annat stod inte där att läsa. Men vad händer? Går förbi ett konditori. Den ena läckerbiten efter den andra i skyltfönstret. Sju minuter senare, går man ut därifrån med en del av dem. Matförsäljare står på gatan under sina parasoller, och kränger mat. En butik får leveranser av varor. Här märktes inte så mycket av pandemin. Just då i alla fall. 

    

Nyheter

Finns en svensk här i Thailand som bland annat driver en liten radiostation, Thailand idag. Han samlar in nyheter från pressen här i landet, låter Google översätta till svenska innan han lägger ut det på sin sida. Vilket kan ge lite roliga översättningar. Sedan vill han att man ska klicka på lite reklamlänkar, som genererar lite kosing till honom. Om det kan man ju ha åsikter om. Hur som haver med den saken. Han länkar även till originalkällorna, så man kan surfa dit om man vill. I alla fall så är det ett bra sett, att hålla sig något så när nyhetsuppdaterad vad som sker, och är på gång här i Thailand. Vissa TV-kanaler är bra också.  

Vaccinationer på G

Läste i tisdags på en FB-grupp, att man nu ligger i startgroparna för vaccinering. Där kunde man läsa följande: “I nästa vecka kommer de första doserna av vaccinet till Thailand, dock i små mängder. Positivt är att man inte bryr sig om vem som skriker högst utan var smittspridningen och risken är störst. Det innebär att gästarbetare från Myanmar går före i vaccinationskön tillsammans med riskgrupper och vårdpersonal”. (slut citat)

Jag reagerade direkt, då jag ansåg det är fel att låta illegala gästarbetare, gå före den inhemska befolkningen. Fick då till svar att “de allra flesta burmesiska gästarbetare är legala”. Hmm, kan jag då ha missuppfattat det hela, då man nästan varje vecka, kan läsa eller höra på TV, om smugglare som åkt fast för att föra burmeser in i landet? Enligt officiell statistik finns det knappt 2,5 miljoner registrerade gästarbetare i Thailand. Regeringen medger att det dessutom finns ungefär lika många oregistrerade gästarbetare i landet. Jag hänvisade även till en stor artikel om det här problemet, men som bara besvarades med tystnad. Sedan finns ju som det skrivs om i artikeln, problemet om deras levnadsförhållanden, oavsett om du är här legalt eller inte. Vilket är fruktansvärt. 

Men om vi återvänder till rubriken, så kan ni se på bilden hur planerna för vaccinering, ser ut för landet. Samut Sakhon ligger i topp. Enligt Facebooksinlägget, ska tydligen närmare 60% av befolkningen, vara vaccinerade vid årets slut. Sedan fortsätter man nästa år. Då ska resten med på tåget, även vi expats. Samtidigt under tisdagen, kom månadsbrevet från den svenska ambassadören här i Bangkok. Hans bedömning är, att vaccineringen kommer att komma igång på allvar, i mitten av detta år. Ja, ja, den som lever får se.   

Nu lite väder

Nu är det riktigt varmt på dagarna kan jag lova. Landet har tre vädersäsongen, het, sval och blöt. Den heta säsongen löper från mars till juni, med april och maj som de hetaste månaderna på året. Tur vi har mycket vatten hemma. Men, så händer det bara. Ni vet det där, ju fler soldagar desto närmare regn kommer man. Vaknade i onsdags med att det lät konstigt. Hade fläkten havererat? Nej då, det var regnet som öste ned. Hur länge det pågått har jag ingen aning om, men vid elvatiden på förmiddagen hade det upphört. Hoppas det bara var något tillfälligt.

Cykelväxel och smör…..

Efter regn kommer solsken och med det värme. På eftermiddagen efter regnet, tog vi cyklarna till en restaurang för lite mat. Men det var dum gjort. Har sällan varit så svettig, när man sätter sig till bords. Sedan har jag problem med cykelns växlar, som gärna vill shejka loss från ena kugghjulet till det andra, som om jag satt och nynnade på en Jerry Williamslåt. Min vän Changmannen fixade med växlarna tidigare, och visst blev det bättre men inte bra. Behöver en rejäl justering nu och lite (smör)jning här och där. Saker och ting, vill gärna rosta snabbt här i det thailändska klimatet.   

Hur var det då med svansen

Det där med en svans där bak också, är väl en sanning med viss modifikation. Men så här är det. Jag går alltid ut och vattnar när solen är på väg ned, innan kvällsmörkret tar över. Rätt skönt när det inte är så hett. Men, jag är inte ensam om det tydligen. Ordet stavas flugor. F-l-u-g-o-r. De kommer i klasar och ska klättra på en hela tiden. Ju mer man viftar med armarna, desto mer attackerar de en stackars bevattningsman. Så irriterande. Tror jag får klä mig som en biodlare snart.   

Till sist

Dags att runda av. En bra vecka totalt sett, börjar närma sig sitt slut. Har sett en hel del skidor, med härliga svenska framgångar. Det är kontrasternas värld, när man kikar på skidor i ett vintrigt landskap, och sedan går ut på gatan med värme och solsken. Snöfritt så långt ögat kan nå. Vi (V75-laget) laddar även för en ny V75-omgång, skam den som ger sig. Hoppas även, att ett paket med Svennes landar här snart. Med de orden, får jag önska er alla en trevlig helg. Och du Malin, se till och fixa skidorna nu.