Som jag tidigare berättat på Facebook, har jag nu satt mig på skolbänken. Kan jag lära mig skriva lite thai så vore inte det helt fel. Om jag får användning för det, tvivlar jag på. Kul att bara få göra någonting nytt. Har sagt till mig själv, att jag ska lära mig ett nytt tecken varje dag. Ploen har köpt en liten bok, där man får rita samma tecken på samma sida, ett antal gånger. Ni vet, man ska följa en prickad linje. Sedan får jag gå och upprepa det för mig själv, samtidigt som jag skriver tecknet i luften med pekfingret. Så varje dag, utökas mitt teckenförråd med ett nytt. Så efter en vecka, ska jag förhoppningsvis, kunna skriva och uttala sju tecken. Jag har en snäll och förstående fröken genom Ploen. Om det kommer ske utvecklingssamtal som vi har i den svenska skolan, återstår att se. 😉  Grannarna, kommer nog fundera på vad det är för en tokig farang, som som går omkring och mumlar ord samtidigt som ett pekfinger far omkring i luften. Men det bjuder jag på. Ploens barnbarn Phupha som är fem år, går ju i skolan. Ja, här börjar de tidigt, de små liven. Han har liknande bok som jag har, så nu kan vi sitta tillsammans och plugga. Han brukar hjälpa mig med att påpeka hur man uttalar ord rätt, ifall jag säger fel. Eller så kan han säga vad något heter på thailändska, som vi kanske pratar om. Bara så där. Hyvens kille. 

Annars hjälper google translate mig mycket här i vardagen. Kanske inte är det perfekta hjälpmedlet, men det fungerar. Ibland känns det som man har större problem med svenska ord, hur det skrives. Särskrivning kan vara roligt, men något jag absolut inte gillar. Ordet runtomkring som jag skrev lite tidigare här i texten, var jag tvungen att googla på. Skriver man runt omkring eller runtomkring. Googlar man på det, får man dubbla bud. Så vilket som är riktigt, tvista de lärde tydligen. Läste i Sundsvalls Tidning för någon vecka sedan följande text:
“Den totala prislappen för inhyrd sjukvårdspersonal låg på 501 miljoner kronor under förra året, det vill säga en dryg halv miljard”. Här reagerade jag på varför man måste avsluta med och skriva, en dryg halv miljard. Man hade redan angivit att prislappen låg på 501 miljoner. Men det är precis som att en halv miljard låter mycket mer. Det kanske finns någon klokare människa som läser det här och kan ge en förklaring. 

Ja, ja, nu kanske jag hamnade lite utanför mina thaistudier, men det är kul med språk och hur man skriver. Själv är jag en som älskar kommatecken, vilket säkert en del upptäckt. Rätt eller fel, men jag kör på min magkänsla. Ska hur som haver inte bli någon Nobelpristagare.


Idag den 10 augusti, är det Lars som har namnsdag. Grattis till oss alla, som har det som namn eller mellannamn. Har lovat Ploen att bjuda på middag ikväll. Trodde i min enfald att vårt travgäng skulle vinna storkovan nu senast på V75, men det sprack redan i första loppet. Det blev till slut 7 kronor per andel, där jag har tre andelar. Blir omvandlat typ 28 Thb. Så det blir nog ingen större middag tyvärr. 😉

Vet inte om jag sagt det tidigare, men när man varit här i landet i 90 dagar, ska man anmäla sig till immigration. Visa att att man är kvar och var man bor. Plus uppgifter när man anlände, vilket färdsätt man använde m.m. Dock ej skonumret tack och lov. Istället för att åka till immigration, kan man numera göra det över nätet. Gjorde det förra veckan, och det var hur smidigt som helst. Nu är det bara och invänta ett godkännande. Också det över nätet. 

Jag är glad att vi kopplade in fiber här i huset. Utan en bra uppkoppling, vet jag inte hur det hade gått. Hade blivit klart mycket dyrare, om man bara haft telefonkortet som enda uppkoppling. Nu behöver man inte oroa sig över kostnaden, att den skenar iväg. Betalar idag omkring 600 Thb/månad. I dagsläget runt 170 kronor. 250 Mbit åt båda hållen.

Nej, nu ska jag förbereda mig för nästa thaiord. En del börjar väl jobba idag också. Gärna hemifrån hörde jag en f.d. arbetskollega berätta för mig. Hoppas ni får en bra start på den här veckan. Over and out för den här gången.