Sawadee krap (hej) och välkommen till lördagsbloggen. Någon risk för lockdown här för bloggen, kommer det förhoppningsvis inte bli. Vi kämpar på, oavsett hur vardagen ser ut. Kämpar på gör man även här i landet, för att få hit turister. Eller gör man det? Redan idag betalar man, vad vi kan kalla för en besöksavgift på 500 Thb, och som är inbakat i flygpriset. Nu vill man lägga på ytterligare en avgift på 300 Thb. Jag citerar från webbsidan Thailand-idag: 

“Den nationella turismpolitiska kommittén har godkänt turism- och idrottsministeriets förslag att ta ut en avgift på 300 baht från varje turist som kommer in i landet, sa turistministern. Onlineavgiften träder i kraft när åtgärden publicerats i Royal Gazette. De insamlade pengarna går till turistfonden. Ministern sa att avgiften skulle hjälpa till att finansiera förvaltning och utveckling av thailändsk turism samt försäkring för utländska turister under deras vistelse. Nästa steg är att statliga myndigheter ska ta fram detaljer om avgiftsinkomsten.
Cirka 10 miljoner utländska turister förväntas besöka Thailand i år. Från och med den 11 januari hade totalt 1 114 turister kommit in i Thailand på STV-visum, och ytterligare 123 ska anlända denna månad”.

Vi får se hur det blir med ödsligheten på den stora flygplatsen framöver, om avgiften blir verklighet. Nu är inte 300 Thb så mycket att bråka om egentligen. Men börjar man med en avgift, kan det lätt komma fler.   

Corvidtest

Som inte det vore nog med avgiften på 300 Thb, så vill man även att vi som nu är här, ska kunna visa upp ett covidtest vid ansökan om förlängning av vistelse i landet. Kostnaden för den lär inte bli billig för oss faranger. Spekulationerna säger allt mellan 3-8000 Thb på statliga sjukhus. Likaså säger en immigrationsbyrå att något covidintyg inte kommer att behövas. Men då har ännu inget officiellt besked kommit om den saken. Välkommen till “landet rörigt” och där avsaknaden av logik helt saknas. 

Luften

Just nu bränner bönderna sina fält efter skörd av bland annat ris och sockerrör. Vilket i sig inte är tillåtet. För bönderna är det billigare att göra så, men för omgivningarna och landet som helhet, är det inte bra. Men här verkar det som man från myndigheternas sida, blundar för eländet. Grannlandet Kambodja, gör ju inte luften bättre om vindarna ligger på åt vårat håll. Ser man på himmelen där jag bor, tror man det är regn på ingång. Men det är bara ett resultat från all eldning.
I måndags publicerade Sveriges Radio följande om luften i här i Asien.
Vad är farligast? Peder Gustafsson, Bangkok

Alla bilder på sidan är klickbara för större storlek.

Lite fräckt faktiskt.

Hade beställt lite små runda CR-batterier från Lazada. Plötsligt plingar det till i telefon. Ser att det är en notis från Lazada. Klickar upp notisen och får se en karta, som talar om att mitt paket är på väg, och var bilen befinner sig just då. Tre minuter senare hade jag paketet min hand. Är det rörigt på andra håll, så är det ordning på den här biten i alla fall. Alltid något att glädjas åt.  

Kultur

Nu när vi inte kan åka omkring så mycket, blir det en hel del filmer, serier och böcker. När det gäller serier, rekommenderar jag Infiltratören i 6 delar, som du finner på SVT Play. Spännande så det förslår, om Peter Grätz som i nio år var polisens infiltratör. I filmväg finns det många. Har man Disney+, rekommenderar jag starkt filmen Clouds. En tårdrypare av värsta sorten. Har man inte den kanalen, finns ju andra sett att se den på. Hur, har jag ingen aning om. 

Väder

Om luften är dålig på många håll, så är kylan tillbaka igen. Trodde för några dagar sedan, att nu äntligen blir det varmare. Men icke sa Nicke. I torsdags fick man klä sig i träningsbrallor och hoodie. Visst, appen säger 24 grader, men det är appen det. Verkligheten känns inte så. Brrrr……

För övrigt

Veckan har varit precis lika lugn som den förra. En liten skillnad är, att vi kunde gå ut och äta lunch en dag. Man får hoppas restaurangerna kan börja öppna upp lite så smått. Det handlar ju så mycket om överlevnad för dem. Läste att regeringen ska dela ut 3100 Thb/månad i två månader, till dryga 31 miljoner människor. Vilka som får göra anspråk på dessa pengar, framkom inte. Ansökan börjar först den 31 januari.

När det gäller ekonomi, så kan jag inte klaga för min egen del. Klarar mig bra på den pension som ramlar in hemma i Sverige. Här i Thailand, gör jag nog av med cirka 10 000-15 000 Thb/månad. Då har jag betalat min del av hyran, el och vatten. Resten går åt till mat, bensin (som är billig här) och lite Leo ibland. Och detta utan att behöva snåla på någonting. En lunch tvärs över gatan, 15 kronor. Mycket mat och man blir rejält mätt. Handlar vi på marknaden, har vi mat för ett antal dagar till en kostnad av 100 kronor. Är vi ute och reser med övernattning, vilket var ett tag sedan, hittar vi alltid bra boende för en billig peng. Far vi till Hua Hin, så har Ploens syster en lägenhet där, som vi får låna om vi vill stanna en natt eller två. Så på den biten kan man inte klaga. 

Helg och V75 är i antågande. Plötsligt händer det. Hoppas att det vill så denna helg. Nu är det vår tur att håva in storkovan. Med det önskar jag er alla en trevlig helg.

Newsflash 1. Nås precis i sista skrivande stund av följande nyheter: Bangkok öppnar upp 13 verksamheter. Bl.a. massage, skönhetssalonger, gym och thaiboxning. Dock dröjer det  däremot innan man öppnar pubar, barer och nattklubbar. Förbudet att servera alkohol på restauranger ligger också fast tills vidare. 

Newsflash 2. Man har nu tagit tillbaka förslaget, att man ska visa upp covidtest vid ny ansökan av extension. Detta efter kraftiga protester. Men som vanligt, får man ha is i magen och se vad ett tillbakadragande betyder.