Kan inte var sant. Tycker det inte var så länge sedan, jag satt och skrev på förra blogginlägget. Men tiden går ju så fort ibland. Snart Midsommar. Men först ska vi här i Thailand, fira det kinesiska nyåret och sedan Songkran, det Thailändska nyåret. Hoppas det kan öppnas upp lite fram till dess, så vi kan få fira lite. Naturligtvis med avstånd och mask. Fick tyvärr i veckan, reda på att vi har några smittade på vår gata. Vi får hoppas att det stannar där, och inte blir fler. Hur har då veckan varit för övrigt? För att börja, så återvänder vi till förra lördagen.

Alla bilder på sidan är klickbara för större storlek.

2 rai land

Blev en tripp till Ploens landägor under lördagen, för att se hur långt de kommit med röjningen. Var en otrolig skillnad från förra gången vi var där. All jord och växtlighet var nu borta. Nu är det bara som en enda stor grusplan. Pratas om att bygga ett litet hus här. Men att flytta dit, kommer jag inte göra. Det är lite ensligt för min del. Men att åka dit över en helg eller en vecka, kan nog var okej. 2 rai land var rubriken. En rai, är 1600 kvadratmeter. Hur mycket marken är värd, har jag svårt att uttala mig om. Tror nog mycket på var den ligger. Har sett priser på 5 000 000 Thb för 2 rai, men då låg också den tomten invid ett större bostadsområde i Hua Hin. Den här marken ligger mer ute på landet. Innan vi for vidare för mat, rev vi ner några kokosnötter från trädet som står på ägorna, för att ta med oss hem.  

Byte av kontakter och lampor med efterföljande party

Söndagen gick åt att slicka såren efter V75. På tre andelar fick jag visst 7 kronor tillbaka i vinst. Räcker inte långt, till nya lampor i taket för sovrummet. Men så fick det bli i alla fall. En granne som tydligen är lite allt i allo, fixade nya väggkontakter, samt bytte lamporna i taket. Från lysrör till LED-lampor. Här ska sparas energi, får man hoppas. Efteråt blev det lite “tack för hjälpen party” med varsin öl och lite chips. (jo då, varsin kan också stavas var sin, men nu skrev jag varsin, ifall någon undrade).  

Nu ska den lilla tjocka ut ur huset

Vid Ploens arbetsplats, har hon haft en tjock-TV som hon står på, när hon jobbar (blev mycket hon här i denna mening). Drar säkert en del mer ström, än dagens moderna smart-TV. Sagt och gjort, i  veckan for vi till DoHome för att kika på en modernare TV. Nu ska den lilla tjocka ut ur huset. Vi hittade en till ett bra pris, vars märke ingen har hört talas om. Väl hemma, började jag montera upp den. Bild kommer, men inget ljud. Hmmm, har jag kopplat fel någonstans? Men se, det hade jag inte gjort. Dagen efter for vi tillbaka för att reklamera TV:n. Här skulle jag nu kunna skriva en hel roman, om hur det är att reklamera en TV. Det är tester, flera personal som ska kolla och intyga varandra, att inget ljud kommer. Sedan när vi beslutat oss för att ta en annan TV, börjar pappersexercisen. Legitimation, papper, stämplar, koll, för att sedan slutligen stå i kassan med en ny TV, samt få tillbaka mellanskillnaden på 300 Thb. Här får man inte heller glömma kvittot. Det måste vara stämplat från kassörskan när man får det. Från kassan hinner man bara gå ett par meter, då en kontrollant ska kolla kvittot, att det stämmer med vad vi har i vagnen. Stämpel två och sedan är det fritt fram.  Men nu står den nya TV:n där och Ploen är nöjd. Hur vi ska/kan forsla bort tjock-TV:n från huset, blir nästa fråga. Den dagen den sorgen.

Små grodorna, små grodorna, är lustiga…….

I måndags när jag vattnade på eftermiddagen, såg jag något som skuttade iväg, när jag kom med vattenslangen. Då fick jag se att det var en liten groda. Helt orädd var den lilla grodan, där den satt. Kunde röra mig hur mycket som helst runtomkring den. Är med i en grupp på FB som handlar om ormar och småkryp i Thailand. Skickade iväg bilderna dit och fråga om vilken art det var jag påträffat. Fick snabbt svar att det var en vanlig groda i mina trakter. Tillhör släktet Polypedates megacephalus. Senare på kvällen, låg jag i soffan och kikade på ödlorna som sprang upp och ner efter husväggen. På jakt efter käk. Ibland har vi dem inne i huset också. Kan jag, vilket inte är lätt, så fångar jag dem med håven och släpper ut dem.   

Ännu mer djur

När vi nu senast for hem till Ploens dotter och familj, kunde jag räkna till mellan 15-20 hundar utefter vägen. Plus några som jag såg lite längre bort vid templet, som vi passerar. Så tragiskt och se dessa varelser, som troligtvis inte har något hem. Tack och lov, kan man se en och annan person, som ger dem lite mat, där de befinner sig. Vi ger om det blir något över, till hundarna på vår gata. De flesta springer undan, men det finns någon eller några som gillar att bli kliade. Tacka sjutton för det. Någon större kärlek har de väl aldrig fått i sitt hundliv. Men annars är de skygga. Dock kan de morska upp sig, och jaga en om man kommer på cykel eller mc. En av grannens katter, kommer lite oftare in till oss nu. Skygg från början, men nu vet den att jag kommer klia och kela lite. Precis som hundarna, skulle kattpälsen behöva en rejäl tvagning.   

Tisdag-stor marknadsdag

Trots pandemitider och smitta i vårt område, så behöver vi handla. Tisdagens marknadsbesök, blev kort men intensiv. Svårt och hålla avstånd tyvärr. Hörde i alla fall ingen som hostade (smile). Annars en plats jag kan vandra länge på. Funderar även hur hårt besprutade alla grönsaker är. Bekämpningsmedel används flitigt, allt för att tjäna några extra baht. Det man handlar och äter, kanske inte är så nyttigt.  

Veckans snyftare

I veckan tog min sista Svennes slut. Fick tre tuber av min bästa vän, skickat till mig. Hur mycket man än snålar, så kommer den dagen då man klämmer ut det sista. Får se om jag vågar mig på och fråga honom, om ännu ett litet skick med några tuber. För till Ikea lär vi väl inte åka, som det ser ut nu. 

Kungligt

Läser är att Thailands kung, anklagas för att ha brutit sin systers anklar, efter att hon ifrågasatt plan att namnge en andra drottning. Han är gift, men vill nu ge sin älskarinna drottningstatus. Han är känd för att ha ett hett temperament. Källa säger att systern inte kommer kunna gå på ett par månader. Eftersom det är straffbart att uttala sig negativt om kungen, ja till och med om hans hund, äro mina läppar förseglade om vad jag tycker. Under pandemin, har han uppehållit sig i Tyskland på ett hotell, med bland annat 20 bihustrur. 

Äntligen lite action

Grannen tvärsöver gatan, har ringt och klagat på dessa vattenöversvämningar som vi har. I onsdags var ett antal män här och mätte på gatan. På torsdagen kom en lastbil, lastad med en massa sand. Fem minuter senare, var över trettio man och arbetade med att fylla säckar med sand, för att lägga ut dem efter vägkanten. Det här har gjorts förut. Tyvärr kommer vattnet med tiden att flytta på säckarna, trasa sönder dem. Men, det kanske är starten till något bättre framöver. Han som vann kommunvalet här i Samut Sakhon, var till och med på besök. Kvinnan som har matstället mitt emot oss, gjorde nog en bra affär den här dagen. Efteråt satt arbetarna där och käkade. Tydligen blev det en hel del säckar över med sand. Grannen tvärsöver, började sälja bort dem, vilket fick Ploen att ilskna till. Det blev ett jäkla liv på gatan kan jag berätta.  

Öppnar upp

Förutom säckar med sand i torsdags, kom också besked om att Bangkok öppnar upp. Restauranger får ha öppet till 23.00 och servera alkohol igen. Musik får spelas men ingen dans. Det är helt klart mindre rött på kartan nu än tidigare. Dock har vi här i Samut Sakhon, en hel del smitta som upptäcks fortfarande. Hur som haver, kommer skolorna att öppna igen den 1 februari. Vi kan förhoppningsvis se ljuset i tunneln snart.

Nej, nu gör vi helg

Fredagen har varit lugn. Nu har både ni och jag en helg framför oss. Det som skiljer oss åt, är bland annat avstånd och väderlek. Känns som värmen är på väg tillbaka nu. Inga kyliga mornar längre. Ingen snö eller isiga vägar. Okej då, vi har vatten på gatan, så där kanske det jämnar ut sig lite. Nu ska jag smyga upp till Ploen. Hon gick upp tidigt ikväll. Såg dock lite trött ut. Upp tidigt och jobba varenda morgon. Bråka på grannen tar väl också på krafterna. Kanske man också blir extra trött av all mat, vem vet. Själv skulle jag kunna vara trött på V75, men vi ger aldrig upp. En för alla, alla för en. Dags för laget nu. Trevlig helg på er.