Lamslaget Thailand

Efter nya utbrott runt Bangkok, slår de flesta provinser i landet igen till exempel pubar, barer, nattklubbar och karaokebarer. Även om provinsen inte drabbats. Det skrivs att det är den brittiska varianten, som nu hittat hit. Detta när nu Songkran står för dörren, och miljoner människor reser runt i landet. Så även vi. För nu är vi on tour igen. Sawasdee krab och välkommen till veckans blogginlägg.

Än hit och än dit

Den här veckan har det blivit många timmar och mil i bil. Samut Sakhon – Rayong – Petchabun – Samut Sakhon. Cirka 109 mil totalt och omkring 15-20 timmar sittandes i bil. Hemresa imorgon söndag. Tur det blir lite bensträckare då och då. Är lite fler stopp, då vi tankar gas. Med på resan var/är Ploens dotter med familj, samt svärsonens mamma. Med andra ord, det vanliga resesällskapet. Vi fungerar väldigt bra tillsammans, så jag vet det brukar bli trevliga resor.

Landade och checkade förra lördagen, in på ett hotell i Rayong runt halvsjutiden på kvällen. Crystal Jade Hotel för 1000 Thb per natt. Dryga 270 kronor för ett dubbelrum. Inklusive frukost.

8 bilder (rensade bort 41)

Alla bilder på sidan är klickbara för större storlek.

Söndag 11 april

Under söndagen blev det hotellbyte. Blev en ordentlig uppgradering. Både när det gäller antalet våningar och prislapp. Hamnade nu på våning 18 av 30 våningar, poolen är på våning 29. Prislappen per natt, är 2400 Thb. Hotellnamnet är Holiday Inn & Suites. Här i Rayong är badstranden otroligt lång. Flera kilometer. I väntan på det nya hotellrummet, for vi ner till stranden en stund. Vattnet var så där gudomligt varmt och skönt. Kände sedan kurret i magen, så det blev mat på ett mathak, vars interiör inte direkt kändes som ett ställe med hög mysfaktor. Men maten var helt okej. Tillbaka till hotellet för incheckning och poolbesök. 

Bara 15 bilder

Måndag

Måndagen hände egentligen inte så mycket. Barnbarnet var hängig och tog igen sig lite. Ploen och jag passade på att besöka en stor galleria bredvid vårt hotell. Så stort att vi hittade inte ut först. Annat är det om man parkerat bilen och ska ut från P-platsen. Då är det pilar från alla håll och kanter. Ja mycket ska man vara med om. En stor marknadsplats besöktes också. Tydligen är det här en region, känt för sina durianodlingar. Antingen tycker man om det, eller inte. Jag tillhör den sista kategorin. Luktar för jäkligt illa. Käk och badstranden fick avsluta dagen. De har byggt stenpirar som bildar en liten lagun utefter hela den långa stranden, där man kan bada tryggt från havets vågor.

5 bilder

Frukosten på Holiday Inn & Suites, intogs på våning 5. Här käkade vi även middag på måndagskvällen. Det gjorde vi tillsammans med Eck:s syster som bor här i Rayong. Otroligt med mat. Från stora räkor till lamm och revbensspjäll. Sushi, flera olika sorter av italiensk spagetti. Eller så plockade man en tallrik med en massa råvaror, som kockarna sedan gjorde i ordning. För att inte tala om alla efterrätter som fanns. Tror vi betalade 600 Thb/person för den kvällen. Frukosten ingick i hotellpriset, tack och lov för det. Även till frukosten hade man inte sparat på krutet. Käk och godsaker överallt. Bilderna nedan är från frukost. 

12 bilder, tror jag

Mot Petchabun

Lämnade Rayong under tisdagen, för att fara norrut till Petchabun. Där checkade vi in i Ploens systers hus. Anlände med regnet på kvällen.

Onsdagmorgonen bjöd på vackert väder. Gick ut i trädgården och skulle fota en växt. Som liten börjar den som en blomma, för att sedan bli vilken grönsak som helst. På väg därifrån, slog jag till vad jag trodde, var en massa flugor. Jo tjena mittbena. Det var små bin som gick till anfall. Stack eller bet mig för allt vad de kunde. När deras attack var över, kunde jag räkna till minst 15 bett eller stick på händer, armar och ansikte. Där blev jag orolig, med tanke på hur kroppen skulle reagera. Men ingenting speciellt hände, mer än att det sved en del och svullna upp där attackerna skedde. 

4 bilder

Ner på stan för inköp av mat och lite annat, så vi klarar oss i några dagar. En thai skulle nog säga timmar. Att gå och handla med en thai, är inte alltid så rogivande. I tron att de ska ha något från grönsaksdisken, vandrar de in där, är borta 5-7 minuter och kommer tillbaka tomhänta. Det ska pratas, klämmas, kika, fundera på om vi behöver det eller inte, och så vidare. Eller så tyckte Ploen vi kunde köpa en karta med ägg för 71 Thb, bara för att det var billigt. Jag frågade, vad gör vi med äggen som blir över när vi ska åka hem. Vi har ju redan köpt tio ägg, som troligtvis räcker hela resan. Det slutade med att ingen karta med ägg köptes. En sak är säker, man ska se till att ha gott om tid, inte stressa. Inte ha något inbokat, för man vet aldrig när man kommer hem. Bilderna är från en liten marknad, men samma princip råder nästan där också.

Hi, hi, bara 7 bilder

Fick under onsdagen reda på att man funderar på total lockdown för Bangkok och möjligtvis även omgivande provinser efter Songkran. Med detta följer nog hårdare restriktioner. Det värst utsatta områdena just nu är Bangkok, Chiang Mai och Chantaburi öster om Bangkok. 

Wat Pha Sorn Kaew 

Är man här i Petchabun, är det nästan ett måste att besöka Wat Pha Sorn Kaew. Ett buddhistiskt kloster och tempel i Khao Kor, och som ligger 830 meter över havet. Här har man en sagolik utsikt över dalgången. På tempelbyggnaden sitter 5 vita buddhafigurer. Det är magiskt och en ynnest att fått beskåda detta i verkligheten. Det är tredje gången jag är här, och jag blir lika imponerad varje gång. Fråga mig inte riktigt varför. Detta var vad vi gjorde i torsdags. En del av gänget är rejält snoriga och hostiga. Hoppas jag kan klara mig ifrån att bli smittad. Just nu känner jag mig så frisk som man bara kan. 

13 bilder

Bildtävlingen

Nu är det spännande. Dags att redovisa de rätta svaren samt presentera en vinnare, om vi har någon vill säga. Men vi börjar väl med svaren. Fanns som sagt en del olika möjligheter, men bara ett rätt svar. Oki doki, då kör vi.

1 – 8. Det var en våning på 500 kvadratmeter som såldes för 93 miljoner, Grevgatan på Östermalm i Stockholm.

3 – 11. I filmen ”Ensam hemma 2” dyker Donald Trump upp i en scen, där han visar Macaulay Culkin vägen till receptionen.

6 – 9. Ur “Barnjournalen” 28/2 1987: Knattereportern Jonas Eriksson, 12 år, intervjuar Jan Guillou om mordet på statsminister Olof Palme. Jonas Eriksson blev senare fotbollsdomare.

4 – 7. Sundsvallspolitikern och tidigare riksdagsledamoten Susanne Eberstein, är svärmor till filmskådespelaren Hugh Grant.

2 – 10. Året var 1985 då Bruce Springsteen i ett extranummer, spelade Beatleslåten Twist and Shout som gamla Ullevis betongfundament helt enkelt sprack av publikens hoppande.

Till sist bilden som blev utan partner, är den från Sportspegeln med Mats Nyström.

Fick vi då någon vinnare?

Tyvärr kom det bara in ett svar, vilket var tråkigt. Men bra för Ulla Grannas som hade alla rätt. Grattis och tre trisslotter har redan skickats till dig. Vi får se om det blir någon mer bildtävling framöver.

[collapse]

Bokslut för veckan

Härlig vecka trots mycket bilåkande. Kul och se lite nya platser. Nu kan man också lägga Rayong till handlingarna. Imorgon söndag åker vi hem till Samut Sakhon. En ny vecka med nya utmaningar väntar. Men först ska vi ta oss an V75. Nu ska miljonerna in. Trevlig helg alla människobarn och var rädda om er. Avslutar med några bilder på Eck:s systerdotter och hennes lillasyster.

6 bilder